• På den dramatiserade visningen Kul & Kusligt på Löfstad slott får barnen hjälpa till att leta efter slottsfrun Emelies pärlhalsband. Foto: Östergötlands museum

Leta halsband på kuslig tidsresa

Följ med på ett kul och kusligt äventyr på Löfstad slott. Den dramatiserade visningen riktar sig till barn mellan fem och tio år.

I visningen Kul & Kusligt, som pågår måndag till fredag mellan den 4 till 29 juli, spolas tiden tillbaka 100 år. Slottsfrun Emelies pärlhalsband är borta och barnen ska hjälpa kammarjungfrun Hedda eller betjänten Wilhelm att hitta det innan kvällens fest. Två från personalen finns alltid på plats – en som spelar Hedda eller Wilhelm och en som tar hand om barnen före och efter visningen. Barnen får höra historier från svunna tider samtidigt som de får en gå rundtur på Löfstad slott.

Kan det bli för kusligt?

– Barnen brukar klara sig utmärkt! Om någon är rädd beror det ofta på att han eller hon har blivit uppskrämd av föräldrarna. När vi kommer till gästrumsvåningen finns en blodfläck som inte går att tvätta bort, den kan vara lite kuslig men vi frågar alltid barnen först om de vill se den eller stanna kvar, säger Per Stålebro som är vikarierande verksamhetssamordnare.

"Barnen lever sig in"

Den minnesvärda upplevelsen avslutas med fika där barnen gärna pratar om deras hjältedåd.

– Barnen lever sig verkligen in i letandet efter halsbandet och tycker att det är roligt och spännande. På fikat brukar de fråga "tror ni att Emelie blev glad över att vi hittade halsbandet?"

Max 20 barn får plats på visningen och det blir ofta fullt, så det är bra om man gör en föranmälan. Då Kul & Kusligt bara är till för barn kan de vuxna gå på slottsvisningen som pågår samtidigt.