• Artisten Eleonor Léone Eriksson väljer att se ljust på tillvaron. Nyligen blev hon påkörd av en lastbil i Polen och tvingas bära en stödkrage. Jag försöker alltid hitta det positiva och roliga i saker. Jag kan antingen gå och klaga över att den här kragen är ful eller så kan jag bära den med stolthet, till exempel så kallade jag den för Choker 2.0." Foto: Lisa Jutman
  • "Jag brinner för att skapa grejer, att människor ska få en upplevelse oavsett om det handlar om humor, hjälpa människor eller att dra ihop en ascool fest", säger Eleonor Léone Eriksson.
  • "Jag brinner för att skapa grejer, att människor ska få en upplevelse oavsett om det handlar om humor, hjälpa människor eller att dra ihop en ascool fest", säger Eleonor Léone Eriksson.
  • "Jag brinner för att skapa grejer, att människor ska få en upplevelse oavsett om det handlar om humor, hjälpa människor eller att dra ihop en ascool fest", säger Eleonor Léone Eriksson.
  • Förutom artistuppdrag har Eleonor rollen som Julia i den kommande thrillern "Den blomstertid nu kommer" som Crazy pictures ligger bakom. Foto: Lisa Jutman

Léone vill skapa och beröra

Musikaler, roller, konferencier- och artistuppdrag. Eleonor Léone har hunnit mycket under sin karriär. Redan som femåring var hon med i sin första musikal och turnerade i Skandinavien och nu har hon utsetts till Norrköpings bäst klädda kvinna.

Eleonor har precis varit på ett möte med deltagarna från årets kommande julshow i Norrköping när vi träffar henne på Brödernas Café. Tidigare lockade ett liv och uppträdanden i Stockholm, men hösten 2015 träffade Eleonor sin nuvarande sambo. De fann varann snabbt och flyttade ihop i Norrköping. Men om vi backar bandet är Eleonor född och uppvuxen i Finspång, något som hon spann vidare på när hon startade sin instagram- och facebookkanal "Finspångsbruden".

– Alla har vi olika karaktärer och sätt att skämta. Det började med att jag spelade in små videoklipp som min bror tyckte var roliga.

16 miljoner visningar

Till en början trodde hon att främst hennes bror skulle vara titta, idag har hennes facebooksida haft 16 miljoner sidvisningar.

När Eleonor är på resande fot blir hon igenkänd från videoklippen.

– Folk kan stoppa mig och säga att jag är lik Finspångsbruden. Det hela var en jättekonstig, men rolig idé. Jag har bara gjort det för att det är kul.

"Se mig"

För Eleonor är det viktigt att förmedla en känsla. Tillsammans med Marcus Fyrberg har hon skrivit skolföreställningen "Se mig" som de har spelat upp för lärare, elever och föräldrar. Den tar upp problematiken med sociala medier och utanförskap.

– Den är sorglig och tar fram känslor. Vi vill förmedla att det inte finns någon skam i hur man känner och att det alltid finns någon att prata med. Vi tar upp pressen om att försöka vara den som alla förväntar sig att man ska vara.

Efter första föreställningen strömmade bokningarna in och idag har de spelat upp den över 200 gånger.

– Vi trodde aldrig att den skulle få så stort genomslag, men för oss var det viktigt att göra något som gör skillnad. Vi vill ge ungdomar ett ökat konsekvenstänk.

Bäst klädda kvinna

Nyligen fick Eleonor ett samtal om att hon vunnit tävlingen Norrköpings bäst klädda kvinna.

– Det känns jättekul, jag blev jättechockad. Innan samtalet visste jag inte att tävlingen fanns, det var tre personer som hade nominerat mig. Jag kommer att finnas på kampanjer på stan och vann jag 5000 kronor att shoppa för.

För Eleonor handlar utseendet om att vara kreativ.

– När jag var yngre hade jag en rockig stil ena dagen, andra dagen hade jag baggy byxor. Jag brukar tänka "Vem vill jag vara idag?".

 

Eleonor Léone

Bor: Norrköping

Familj: Sambo Christoffer "Tjoffe", mamma Ingela, pappa Roland och bröderna Joakim, Mathias och Rasmus.

Om fem år: Skulle jag lika gärna ha kunnat skola om mig till kirurg. Drömmen är att arbeta som artist. Det skulle vara kul att göra en större musikaluppsättning eller spela Mickans hemliga syster i Solsidan. Om fem år är min sambo och jag gifta, han har redan bokat bröllopslokalen.

Mest stolt över: Marcus och min skolföreställning och att vi har lyckats skriva något som hjälper, berör och är viktigt. Det finns de som har kommit fram till oss och sagt att föreställningen har räddat deras liv.