• Professor Pupill är toppen för alla experimentstörstande barn. Foto: Kajsa Nilsson
  • Mindball utmanar hjärnan att inte tänka på något alls. Vem är bäst på det i familjen? Foto: Kajsa Nilsson
  • I rymdutställningen finns möjlighet att pröva på att styra en moonbot. Foto: Kajsa Nilsson

Lekfull forskning

Visualiseringscenter C ligger i framkant, inte bara i Östergötland utan i hela Sverige. Mycket av det som sker på centret utgår från visualiseringsforskning och det finns en hel del att undersöka och upptäcka som besökare.

Den största attraktionen på Visualiseringscenter C är den kupolformade domteatern längst in i byggnaden.

– Vår domteater har 300 kvadratmeter projektionsyta och man blir som besökare helt omsluten av bild och ljud, förklarar programansvarige Andreas Anglesjö och påpekar att man till skillnad från somliga andra domteatrar faktiskt kan visa 3D-animering på hela domen.

Under sommaren visas fyra domföreställningar varje dag och det är sammantaget fem filmer som turas om: Cell! Cell! Cell!, Life of Trees 3D, Natural Selection 3D samt de egenproducerade filmerna Rymdresan 3D och Under Ytan. Den sistnämnda filmen hade premiär i våras och är en upptäcktsfärd under ytan på Östersjön. Rymdresan 3D producerades i samband med att man gjorde rymdutställningen som står kvar året ut.

– Vi är stolta över att vi är ensamma i Sverige om att producera egna domfilmer, säger Andreas Anglesjö.

Se forskning

På plan tre och fyra i huset finns möjlighet för besökarna att ta del av vad forskarna inom visualiseringsteknik arbetar med. Nytt för i sommar är två nya fall till ”Virtuella obduktionsbordet”, 3D-bordet där medicinsk data visas på ett överskådligt sätt för besökarna genom visualiseringsforskares teknik. Tekniken som används i 3D-bordet kan användas som komplement till obduktioner. De nya fallen visar en inopererad hjärtpump samt begynnande åldrande hos en 50-åring.

Professor Pupill

På senare tid har Professor Pupill flyttat in i visualiseringscentret och förutom den stora ytan på entréplan där barn kan pröva olika experiment finns möjlighet att följa med professorns kollegor Roboten och Räven på upptäcktsfärd genom huset. För de lite äldre väntar rymdäventyr med Moonbot Challenge i rymdutställning på plan fyra. De minsta får pröva att bara köra moonboten medan de lite äldre utmanas att klara uppdrag som att till exempel hämta saker.