• Fredrik Danielsson har huvudansvaret i Norrköping. Foto: Max Elofsson
  • Inne i rummen kan minsta lilla detalj vara värd att hålla ett öga på för att ta sig ut. Foto: Max Elofsson

Ledtrådar hjälper dig ut

I Team Sportias gamla lokal i centrala Norrköping har familjeföretaget Escape House varit öppet sedan slutet av augusti. Idén är att man blir inlåst i ett rum och genom ledtrådar ska ta sig ut.

Allting började när Gusten Danielsson och hans sambo Sabrina Zagotti var i Melbourne i Australien. Där upptäckte de attraktionen där en grupp människor blir inlåsta i ett rum och genom att luska ut ledtrådar och detaljer tar de sig ut.

Familjen Danielsson kommer ifrån Norrköping men Gusten och Sabrina bor i Göteborg, så de tog med sig konceptet dit och öppnade deras första Escape House. Gustens far Fredrik Danielsson valt att ta hand om det nyöppnade lokalen i hemstaden Norrköping.

– Det är roligt och se så många människor som lämnar oss med ett leende på läpparna, säger Fredrik Danielsson.

Vet ej vad som väntar

I Norrköping finns två rum, Prison break och Trapped. De är anpassade för 2-6 personer respektive 3-8 personer. Det är lite annorlunda upplägg på de olika rummen som de ska ta sig ur, men handlar om samma sak, problemlösning och hjärngympa.

– Många som kommer hit vet inte vad de har gett sig in på, säger Fredrik Danielsson.

Han har ständig kontakt med gruppen som är inne i rummen för att ge ledtrådar om det behövs. Det gäller också att inte ge allt för tydliga ledtrådar så att det inte blir för lätt för utövarna. Rekordtiderna för rummen är 29 minuter på Prison break och 34 minuter på Trapped.

Än så länge finns de två rummen, men det tredje är under uppbyggnad och ytterligare ett rum kommer att byggas såsmåningom.

Kommer att öka

Fredrik Danielsson har jobbat 30 år som ekonomichef innan han sa upp sig. Han tycker att hans dåvarande jobb och hans nuvarande skiljer sig väldigt mycket åt.

Besökarna på Escape House säger att han har varit av väldigt blandad ålder, men att det har varit en snittålder kring 30 år. Kompisgäng, möhippor och kick-offer är typiska gruppbokningar som de har haft än så länge.

– Om man är en grupp barn mellan 10-15 år så bör man ha med sig någon äldre person eftersom det nog skulle bli lite för svårt annars. Är man yngre än tio år så har man nog inte så mycket att hämta här tyvärr, säger Fredrik Danielsson.

Den här typen av nöjesattraktioner tror han kommer att öka i framtiden. Redan i dag har de planer på att öppna upp i Linköping också. Just nu letar de efter rätt lokal.