• Mac Älveteg, Svärtinge, driver en firma som installerar led-belysning. Han lever som han lär och har bara led-belysning hemma, både inne och ute. Foto: Leif Larsson
  • Det finns många olika typer av led-lampor med olika fattningar och ljusstyrkor. I dag kan led-lampor användas som allmänbelysning. Foto: Leif Larsson
  • Hemma hos Mac Älveteg och hans familj finns många led-lampor. Det här är inne i dotterns rum där många olika led-lampor lyser upp. Foto: Leif Larsson

Led-lampan leder utvecklingen

Led-belysning blir allt populärare och allt mer vanlig. Numera finns den som allmänbelysning i bostäder. – De flesta väljer led till nybyggda hus i dag. Det är nästan ingen som frågar efter något annat, förtäljer Mac Älveteg, ägare till företaget El- & it-installationer.

Han driver firman med bas i Norrköping och Svärtinge tillsammans med Hans Carlsson och Jimmy Mellwing. I två år har företaget existerat.

Led står för light emitting diode, på svenska blir det lysdiod. Den har funnits i flera decennier och använts i displayer, till punktbelysning och annat som inte krävt så stor ljusstyrka. Först på senare år har det utvecklats dioder med så pass starkt ljus att de kan användas som allmänbelysning. Det tar Mac och hans kompanjoner vara på i sitt företag.

– Vi installerar mycket i nybyggen och kunderna är till ungefär 80 procent företag och resten privatpersoner. Många vill bara ha led-lampor till sina hus, även utomhus. Vi säljer hela projekteringen, ger förslag på vilka lampor som kan passa till olika miljöer, testar och provar tills kunden är nöjd. Vi har fullt upp i firman och kunder från Motala till Södertälje, konstaterar Mac.

Han berättar om flera plus med led-lampor.

– En led -lampa drar sju-åtta gånger mindre energi än en halogenlampa. Led-lampan är visserligen dyrare i inköp men priset har sjunkit, i början kostade en med bajonettfattning 500 kronor, i dag är priset en fjärdedel. led-lampan har också mycket längre brinntid än en halogenlampa, 50 000 timmar mot 2 000 timmar, klargör Mac.

Möjligheterna med led-lampor ökar hela tiden. I dag kan de användas i alla typer av socklar. Det finns julgransbelysning som har led-lampor och det går att få olika färgtemperaturer, alltså vitare, starkare ljus eller varmare. Allt för att tillfredsställa olika behov.

Mac Älveteg bor i Svärtinge och lever som han lär. All belysning i huset består av led-lampor. Det är 1,2 watts i fönstersmygarna, spottar i taket, slingor i köket och utomhusbelysning.

– Vi bytte allt till led när vi köpte huset. Det fanns många ljuspunkter men vi använder sällan alla. Ett fel många gör när de installerar led är att de tar bort takuttaget. Det är bättre att gömma det under ett lock. För skulle man sedan hitta en fin lampa som man vill ha och uttaget borta så är den möjligheten förstörd, påpekar Mac.

Även på hans hemort börjar led komma i ropet. Företaget har installerat på två ställen i Svärtinge och har två till på gång.

– Många känner i dag till alla fördelar med led.

Men det finns även nackdelar även om de är små och än så länge inte så betydelsefulla.

– Det är små kretsar i led-lamporna och de kan inte ta hand om all ström utan skickar tillbaka till nolledaren. Det ger mer belastning på elnätet men fortfarande är det mycket långt till att det skulle bli överbelastat, förklarar Mac Älveteg, en av dem bidrar till lamprevolutionen.