• Barbados representerar september månad i Krokeks kalenderflickors kalender för 2018. Foto: Shkëlzen Behrami
  • Änglar på Hallamölla gård" representerade juni månad i föregående års kalender. Foto: Leif Hallberg

Lättklädd kalender fick högre syfte

"Det känns ju bara wow!"

Vad som började som en kul grej för fem år sedan fick snabbt ett viktigt syfte. Med sin kalender uppmärksammar Krokeks Kalenderflickor både bröst- och prostatacancer där intäkterna går oavkortat till Cancerfonden. I dagarna släpps 2018 års kalender.

Projektet Krokeks Kalenderflickor började som en rolig grej när en grupp kvinnor i Krokek ville göra en spexig kalender där de lättade på kläderna. Men när fotograferingen påbörjades fick projektets fotograf diagnosen bröstcancer.

– Allt tvärvände på ett dygn, men vi bestämde oss för att fortsätta. Vi tryckte upp fler kalendrar än vad som var tänkt och skänkte intäkterna till Cancerfonden, säger Sofia Österström, som har varit med sedan starten.

För en god sak

Oktober månad tillägnas bröstcancer och november prostatacancer, i enlighet med Cancerfondens officiella kampanjer för sjukdomarna. Genom åren har de samlat in drygt 150 000 kronor som de skänkt oavkortat till Cancerfonden.

– Det känns ju bara wow, att vi kan göra någonting bra av det här. Vi säljer mer och mer för varje år, säger Sofia.

I dagarna släpps kalendern för 2018 i en upplaga om 1 000 stycken, där varje årstid finns representerad. I år medverkar fyra kvinnor som själva haft eller har bröstcancer.

– De gör det för att visa att man kan leva vidare, vare sig man har ett, två eller inget bröst, säger Sofia.

Kändisar medverkar

Sofia österström, Jenny Norell, Ingela Svensson, Anette Christiansen, Anna Tuleborn, Nina Karlsson och Maria Högberg medverkar. Utöver de modiga kvinnorna är även Åbysonen Peter "PP" Samuelsson från Barbados och Robert Sander, vinnare av Biggest looser 2015. Årets kalender är fotograferad av Shkëlzen Behrami och för retuschering står Per Ljungkvist. Kalendern kan man köpa via Kalenderflickornas hemsida.

– Vi har otroligt roligt medan vi gör det här. Vi gasar järnet och fortsätter att göra det för en bra sak, säger Sofia.