Lät mannen ligga kvar – fick stroke

Socialnämnden anmäler enligt lex Sarah

En alkoholpåverkad man på ett boende för missbruksproblem sov och personalen lät honom ligga kvar. Två dagar senare fördes mannen till sjukhuset. Han hade fått en stroke.
Sedan årsskiftet har mannen med alkoholmissbruk bott i en lägenhet med långsiktigt levnadsstöd utan krav på nykterhet och drogfrihet. Målgruppen är bostadslösa män från 25 år med ett långvarigt, pågående missbruks- och beroendeproblem som inte kan få en egen bostad på den ordinarie bostadsmarknaden.

Inte återställd

Den åttonde februari i år fann personalen mannen i sin säng och de bedömde att han var påverkad av alkohol. Han snarkade och verkade sova. Personalen gjorde ingenting, utan lät mannen ligga kvar i sängen. De fortsatte titta till honom morgon och kväll, han fick även extra tillsyn på natten. Den 10 februari upptäckte personalen att mannens tillstånd hade försämrats och de ringde en ambulans. På sjukhuset fick man reda på att mannen hade fått en stroke, och han är fortfarande inte återställd. Det är oklart när storken inträffade.

Socialnämnden anmäler händelsen

Efter händelsen påbörjade socialkontoret en intern utredning, och de kommer att se över arbetssättet på enheten. Kommunens personalkontor har påbörjat en arbetsrättslig utredning för att se om personalen har brustit i sina åtaganden. Socialnämnden anmäler nu händelsen till Inspektionen för vård och omsorg, enligt lex Sarah.