• Lars Winnerbäck tyckte det var dags att betala tillbaka till Linköping och skapade då en fond och ett pris. Foto: Tommy Pettersson.
  •  Lydia Halldorf, Erika Wessbo och Christina Eveborn äger och driver Babettes. Foto: Tommy Pettersson

Lars Winnerbäck prisade kafé

I veckan som gick delades det första Nyponet ut ur Lars Winnerbäcks hand och fond. Priset gick till Babettes Kafferi för sina insatser inom kulturlivet i Linköping.

Lars Winnerbäck glömmer inte sitt Linköping och han har fortfarande bra koll på vad som händer i stan vid Stångån, det vittnade han om redan vid den träff som ägde rum på Östergötlands museum i januari. Han säger sig vilja tillbringa mer tid här i staden och i och med det nya kulturpriset "Nyponet" så har han en anledning att vara mer i sin gamla hemstad. Den 21 mars på Konsert och Kongress delades det första nyponet ut och det är den lokala konstnär Mikael Nilsson som formgivit det. Priset, som är på 100 000 kronor, kommer att delas ut varje år och då till en eldsjäl inom kultursfären i Linköping.

De tre pristagarna som gjort Linköping till "en bättre, roligare och mer inkluderande kulturstad" – Lydia Halldorf, Erika Wessbo och Christina Eveborn såg ut att vara rejält  rörda när de klev ner i foajétrappan i Konsert & kongress och tog emot den av träslöjdaren Mikael Nilsson snidade kråkan med ett nypon i näbben ur Lars Winnerbäcks hand.

Nyponbuskar

– Namnet "Nyponet" kommer från raden "och nyponbuskar, nyponbuskar/Hela vägen nyponbuskar/ser jag när jag blundar/och nånstans där så blev jag/den jag är nu" i min låt "Söndermarken", förklarade Lars för den församlade pressen på sitt livs första pressträff. 

Jury hjälper Lasse

Till sin hjälp att gallra ut pristagarna har han en jury bestående av Johanna Sjöberg, lektor på Linköpings universitet och disputerad i det tvärvetenskapliga temat barn, Jan Gradvall, journalist, Emma Högström, projektledare för musik och evenemang på Konsert & Kongress, tidigare verksam i Linköpings föreningsliv som arrangör, Johan Hagesund, driver det Linköpingsbaserade bokförlaget DIBB och regionala Östergötlands bokmässa och Christel Valsinger, journalist och musiker.