• Lars-Olof Johansson, till vänster, är ny ordförande i EWK-sällskapet. Lars Stridbeck, till höger, är den avgående. EWK, som kom från Mogata utanför Söderköping, var en politisk tecknare som skapade debatt med sina fyndiga och insiktsfulla alster. Foto: Gerd Johansson
  • I Norrköping finns ett EWK-museum inhyst i Arbetets Museum. Foto: Miguel Muños Rubilar

Lars-Olof ny boss i EWK-sällskapet

EWK-sällskapet har fått en ny ordförande. Lars-Olof Johansson, Vikbolandet, tar över klubban efter Lars Stridbeck, Jönköping, som avgår efter 18 år.

– Det känns ansvarsfullt eftersom EWK var så stor, fastslår den ny ordföranden.

Att han var stor är ingen överdrift. EWK, eller Ewert Karlsson som var han namn, var en betydande och skicklig politisk tecknare under många år. Han publicerades i både Aftonbladet och Land. Med sina alster satte han fingret på problem och företeelser i samhället, i Sverige, i världen och på kuppen ofta skapade debatt.

EWK föddes på gården Rävbrinken i Mogata, strax utanför Söderköping. I början på 1950-talet etablerade han sig som professionell tecknare. Han gick bort 2004. På Arbetets Museum i Norrköping finns en permanent utställning av EWK:s verk sedan 2009. För 23 år sedan, 1993, bildades EWK-sällskapet som sprider kunskap om tecknaren. Sällskapet har i dag cirka 160 medlemmar.

Stark upplevelse

Nye ordföranden Lars-Olof Johansson kom tidigt i kontakt med EWK.

– Jag såg en teckning av honom redan som tioåring, i början på 1960-talet. Bilden föreställde Gunnar Sträng som satt på en skattkista med skördeskadeskyddspengarna. Teckningen berörde och skapade diskussioner, även i vårt hem. Att till och med en tioåring upplevde bilden så starkt visade vilken betydelse EWK hade för samhällsdebatten, påpekar han.

Lars-Olof Johansson träffade EWK i bland annat politiska sammanhang och när han som redaktör för en politisk tidskrift köpte bilder av EWK.

– Jag tillhörde inte hans innersta vänkrets men kände honom. Jag har en bild av EWK som person och kan nog ha nytta av det som ordförande.

Osedda teckningar

EWK-sällskapet samarbetar med EWK-museet i Norrköping på olika sätt, bland annat med sällskapets årliga EWK-pris. Lars-Olof vill att samarbetet ska utvecklas så att EWK kan lyftas fram på många vis. Många av EWK:s bilder har publicerats och visats men Lars-Olof vill gärna hitta bilder som allmänheten inte sett.

– Jag vet att det finns teckningar, original, som privatpersoner på Vikbolandet, i Söderköping och i Norrköping fått i gåvor av EWK. Jag har sett några stycken och det är mest porträtt på dem som fått teckningen. Det vore spännande att ställa ut några av dem lokalt, konstaterar han.

Lars-Olof Johansson har suttit i styrelsen i EWK-sällskapet i några år, bland annat som sekreterare. Han ser fram emot uppdraget som ordförande.

– Det finns en ödmjukhet inför uppdraget och naturligtvis ett engagemang. Det ska bli kul och även ansvarsfullt att försöka utveckla sällskapet vidare.