• Viggo Jusfors och Destiny Vepsäläinen från Gitarrens förskola har lärt sig mycket under skräpspanaruppdraget. Foto: Emma Garzon
  • Sara Westling tycker att det är härligt att se barnens engagemang. Foto: Emma Garzon
  • Under skräpfesten verkade favoritaktiviteten vara att sitta i sopbilen. Foto: Emma Garzon
  • Barnen på förskolan Kastanjegården har ritat en bild som uppmanar att inte kasta skräp i vattnet. Dessutom har de kommit på idén att fiskar kan skaffa dammsugare som suger upp allt skräp. Foto: Emma Garzon

Lärorikt uppdrag om skräp

Sedan februari har myggnätet, kommunens miljönätverk för barn från fyra till nio år, haft ett skräpspanaruppdrag. Finalen blev en glädjefylld skräpfest.

I Vasaparken har 258 barn samlats för en dag i skräpets tecken. Ute i solen springer ett gäng runt och leker till tonerna av Min piraya Maja. Viggo Jusfors och Destiny Vepsäläinen från Gitarrens förskola målar på pappersmuggar i det vita tältet.

– I muggen ska jag plantera en blomma som jag ska ge till mamma, berättar Viggo.

Här kan barnen plantera luktärter, krasse, morötter och rädisor. Förmiddagen erbjuder även en rad andra roliga händelser som allsång, naturbingo och ballongstafett. Favoritaktiviteten verkar vara att sitta i sopbilen, kön utanför bilen ringlar sig nämligen lång.

Skräpplockardagar

Skräpspanaruppdraget var det sista av tre uppdrag för myggnätet. Varje läsår är 1500 barn anmälda till miljönätverket där de får grotta ner sig i olika spännande projekt. Skräptemat innehöll allt från skräpplockardagar till att läsa en bok om hur fiskar i havet påverkas av skräp.

– Många barn har blivit mer intresserade av skräp under den här tiden. På skräpfesten har några gett mig skräp som de hittade på vägen hit eller här i parken. Det är jättehärligt att se vilket engagemang det blir, säger Sara Westling, NTA-samordnare och NT-utvecklare på utbildningskontoret.

"Inte kasta skräp i naturen"

Destiny och Viggo kan intyga att skräpspanaruppdraget har varit lärorikt.

– Jag har lärt mig att inte kasta skräp i naturen, säger Destiny.

– Och man får inte heller kasta tuggummi, för det kan fastna i fåglars hals, inflikar Viggo.