• Cykelfrämjandet Östergötland anordnar både cykelkurser för vuxna och cykelturer för alla åldrar. Foto: Magnus Lagher, Velonavia

Lär vuxna att cykla

Att kunna cykla är inte en självklarhet för alla vuxna, det gäller framför allt kvinnor med utländsk bakgrund. Därför anordnar Cykelfrämjandet Östergötland en cykelkurs för vuxna i Hageby.

Cykelfrämjandet har funnits i Norrköping sedan 80-talet, men under många år fanns det ingen verksamhet. För cirka två år sedan väcktes dock Cykelfrämjandet till liv igen och nu har det första riktiga verksamhetsåret startat. Vid årsmötet beslöts det att byta namn från Cykelfrämjandet Norrköping till Cykelfrämjandet Östergötland, för att tydligare visa att man verkar i hela länet.

Inte acceptabelt att cykla

Den 18 april drog en cykelkurs för vuxna igång som snabbt blev fullbokad. Vid sex tillfällen kommer deltagarna bland annat lära sig grundläggande cykelteknik och trafikregler.

– Anledningen varför vi startade kursen var för att ganska många vuxna inte kan cykla. I vissa länder är det inte acceptabelt att cykla i vuxen ålder, främst när det gäller kvinnor, det är något som barn gör. Bland deltagarna finns just många kvinnor med utländsk bakgrund, säger styrelseledamot Magnus Lagher.

Cykelturer

För alla cykelälskare i Norrköping kommer Cykelfrämjandet Östergötland ha premiärturen den 5 maj. Såväl stora som små är välkomna. Turen startar på Norrköpings stadsbibliotek och sträckan kommer anpassas efter deltagarna. Framöver blir det fler cykelturer av olika slag.