• Ola Niklasson lär sonen Fabian att göra snygga outlines.
  • Under höstlovsveckan kommer lediga barn få möjlighet att lära sig grunderna i graffiti.
  • Bakom en snygg graffitimålning finns mycket kunskap om färg och form.
  • Under graffitikursen får barnen lära sig att göra graffiti med hjälp av färgpennor och tusch.
  • Kursledaren Ola Niklasson är bildlärare på Nyströmska skolan i Söderköping.

Lär dig graffiti på höstlovet

Med cirka 30 års erfarenhet av graffitikonst har Ola Niklasson mycket att lära ut. Vanligtvis är han bildlärare på Nyströmska skolan men under höstlovet tar han och ett gäng andra personer över Stinsen med aktiviteter för höstlovslediga barn.

– Jag kom i kontakt med graffiti när jag gick i mellanstadiet, jag gillar det estetiska, berättar Ola Niklasson och visar bilder som han gjort genom åren.

– Jag har bara kopior, originalen sitter i en pärm som jag en gång lånade ut, nu tror jag att den befinner sig i Kiruna med en elev som flyttade dit, säger han.

Tunnlar är bra

Någon vidare kriminell graffitimålare har han aldrig varit, han tilltalas av konstformen snarare än att sprida sin ”tag”.

– Jag gillar inte tags, det är som att pinka revir. Tågmålningar är bland det värsta som finns, när jag ser sådana tänker jag på hur mycket pengar som går åt för att ta bort det som målats. Tunnlar tycker jag däremot är ett bra ställe att måla på.

Måste ha kunskap

Att svänga förbi Biltema för att köpa första bästa sprayfärg är ett stort misstag, bakom snygga graffitimålningar ligger mycket kunskap om färg och teknik.

– Man måste ha bakgrundskunskap om färgen. Biltemafärg är till exempel väldigt tunn och då får man ta så mycket färg att det till slut börjar rinna om målningen. Det många inte tänker på är att spraymunstycken ger olika effekt, det gäller att ha koll, säger han.

Tusch och färgpenna

Till höstlovskursen på Stinsen kommer han lämna sprayburkarna hemma, nu är det tusch och färgpennor som gäller.

– Tuschpennor och färgpennor går att använda var för sig eller kombinera för snygga effekter, säger Ola Niklasson och visar hur han får till graderingen genom att först måla med färgpenna och sedan måla över med tusch.

Det är bland annat detta som kommer att läras ut under höstlovet. Ola Niklasson håller en kurs i graffiti och en kurs i comicstecknande.