• Arbetslösheten i Norrköping är fortsatt hög med 12,4 procent jämfört med riktes 7,7 procent. Foto: Kajsa Nilsson

Långsamt sjunkande arbetslöshet

Länets fortsatt höga arbetslöshet sjunker långsamt. Alla kommuner i Östergötland förutom Finspång och Kinda hade lägre arbetslöshet i juli 2014 än motsvarande period förra året.

Arbetsförmedlingens siffror för juli månad visar en långsammare förbättring än under övriga årets månader, precis som det brukar vara under semestermånaden. Östergötlands arbetslöshet ligger just nu på 9,2 procent jämfört med 7,7 procent i riket. I Norrköping är arbetslösheten högst med 12,4 procent och i Ydre är den lägst med 4,2 procent. Att Norrköpings arbetslöshet är mycket högre än övriga kommuner i länet tycks upprörande, en av de upprörda är oppositionsrådet Mathias Sundin.

– Norrköping behöver nya idéer och människor i kommunledning som förstår hur jobb skapas, som är eller har varit företagare, säger han som en kommentar till de nya siffrorna.

4 640 arbetslösa ungdomar

De senaste siffrorna från Arbetsförmedlingen visar också att ungdomsarbetslösheten sjunker. I juli 2014 var 4 640 ungdomar i åldrarna 18-24 år arbetslösa, 590 färre än samma period förra året. Största minskningen står Linköping, Åtvidaberg och Motala för. Den totala ungdomsarbetslösheten i länet är 18,6 procent och i Norrköping är samma siffra 23,0 procent. Motala har högst ungdomsarbetslöshet med 26,6 procent.