• Ankomsten baseras delvis på Shaun Tans bildroman och framförs av Teateri. Foto: Peter Lloyd

Landets främsta scenkonst visas i Norrköping

Seminarier, föreställningar, workshops och festligheter är bara en liten del av allt som sker när Norrköping står värd för Sveriges största festival för scenkonst. Under Scenkonstbiennalen samlas allt det bästa från landets scener.

Vartannat år arrangeras Scenkonstbiennalen på en ny plats i Sverige och bjuder på det bästa från landets scener inom teater, musikteater, dans och cirkus. Nu har turen kommit till Norrköping att stå värd för festivalen. Uppskattningsvis väntas cirka 1 200 personer resa till staden för att delta i 2017 års biennal, som pågår mellan den 23 och 28 maj.

– Festivalen blir en viktig mötesplats för scenkonstbranschen, men också ett fantastiskt tillfälle för alla östgötar att se föreställningar både från de stora institutionsteatrarna och fria grupper, säger biennalproducenten Ingrid Fransson.

Visar upp länet

Hon ser Scenkonstbiennalen som ett sätt att visa upp Norrköping och Östgötateatern och har även en förhoppning om att lokala kulturaktörer ska få tillfälle att synas.

Under året som gått har urvalskommitén arbetat med att välja ut de bästa föreställningarna som har haft premiär under 2015 och 2016. Efter att ha tittat på, analyserat och diskuterat har de 233 nominerande föreställningar malts ner till de 16 som visas under biennalen de kommande dagarna.

Mycket mer

Förutom föreställningar kommer branschen att samlas kring cirka 100 seminarier men också workshops, samtal och festligheter.

Scenkonstbiennalen arrangeras av Scensverige med hjälp av lokala värdar, som i Norrköping är Östgötateatern och Upplev Norrköping, med stöd av Region Östergötland.

 

Festivalens föreställningar

Akvarium, Man Must Sing

Ankomsten, Teateri

Befrielsefronten, Örebro länsteater

Breaking Point, Alexander Weibel Weibel

Den avvikande meningen, Regionteater Väst

Det levda baklänges, Osynliga teatern och Dramaten&

Everything Remains, JULI/JON

Fäboland, Riksteatern

Goldberg Variations – ternary patterns for insomnia*, Andersson Dance & Scottish Ensemble

(im)perfekta koreografier #1, c.off

Mens, Teater Tamauer

Missionären, Malin Hellkvist Sellén i samproduktion med NorrlandsOperan

People respect me now, Lumor

Salongen, Sveriges Radio Drama

Shapes of States, Stina Nyberg

Svindlande Höjder, moment:teater