• En noga planering krävs, med utbildningar och långa packlistor, de kommer nämligen att vara till havs under ett och ett halvt år.

Lämnar Göta kanal för Atlanten

Som marknads- och informationschef på Göta kanalbolag har hon varit ett ansikte utåt under tio års tid. Nu har Anna Meyer sagt upp sig och lämnar kanalen för sitt livs äventyr tillsammans med sambon Johan Strand. I maj kastar de loss för att ge sig ut på en segling över Atlanten.

Det var för sju år sedan som Anna och Johans gemensamma historia inleddes.

– Jag var singel och nämnde för en gemensam bekant att jag skulle vilja träffa en man som seglade. En tid senare ordnade han en blind date för oss, säger Anna.

Nu ska de ge sig ut på sitt livs äventyr tillsammans – En ett och ett halvt år lång segling, som bland annat innebär att korsa Atlanten. För ett år sedan bestämde paret sig för att förverkliga det som kommit att bli deras gemensamma dröm. Johan, som i stort sett har växt upp på en segelbåt, ville lämna tryggheten i de svenska skärgårdsvattnen för en större utmaning.

Anna, var inte lika övertygad, men det skulle inte dröja särskilt längre innan tanken hade mognat. Dessutom är segelbåten som de köpte för två år sedan duglig för oceansegling, så frågan hon ställde sig var snarare, varför inte?

– Man ska inte skjuta på sina drömmar. Min drömresa var att få se bergsgorillorna i Uganda. Johan var med på det direkt. Nu förverkligar vi drömmen om en Atlantsegling och det känns så häftigt, säger Anna.

Vatten och båtliv präglar Annas tillvaro dagligen i yrket som marknads- och informationschef på Göta kanalbolag där hon är stationerad på kanalkontoret i Motala. Där har hennes intresse för segling och kännedom om båtliv kommit till stor användning. Inte minst i kontakt med kanalfarare, som har behövt ett och annat gott råd under sin färd genom norra Europas längsta kanal.

Växla ner

Båda två har fört intensiva yrkesliv under flera år. Johan veckopendlar som IT-konsult och tiden tillsammans har varit knapp.

– På båten finns ingen wifi eller tillgång till mejl. Det blir en chans att växla ner tempot. Det känns fantastiskt att vi gör det är, säger Anna

Vid påsk mönstrar hon av från kanalbolaget för gått för att kunna förbereda det sista inför det ett och ett halvt år långa äventyret till havs. Planeringen, som har pågått i ungefär ett års tid, är just nu inne i en intensiv fas med olika utbildningar och förberedelser. Kvällar och helger ägnas åt studier i bland annat utsjösegling, beräkningar och strömningar. De hämtar också kunskap från andra som har gjort liknande seglingar.

Det är mycket som ska klaffa, men medan landkrabban oroar sig för Atlantens stormar, kapsejsade skepp, hur man löser toalettbestyr och andra nödsituationer, tar Anna och Johan resan med ro.

– Det kändes som ett stort projekt i början, men vi är väl förberedda. Vi vet att det bitvis kommer att bli tufft. Vi vet att vi kommer att bli sjösjuka och att det kommer att bli slitigt, men det skrämmer mig inte längre, säger Anna.

Nytt boende

På soffbordet ligger sjökort över bland annat Europas kanaler och Medelhavet. I maj kastar de loss. De utgår från Bråviken med sin nya trygga boning s/y Semper Fi, som är en Sweden yacht 370. Ett kompakt boende om tre rum och kök, fördelat på 18 kvadratmeter. Rutten kommer att gå genom Europas kanalsystem med början i Tyska Lübeck och vidare genom Holland och Mosel-dalen.

Planen är att segla i västra Medelhavet mellan juli och september, innan de tar sig vidare genom Gibraltar och till Kanarieöarna där de planerar att bunkra diverse förnödenheter, innan den tre veckor långa seglatsen över Atlanten tar vid. Julen kommer att spenderas i Västindien och i en omgivning som är målbilden för resan. Anna visar en bild på en vit sandstrand, ett turkos hav och palmer.

– Vi ska läsa, fiska upp vår egen middag och bara ta det lugnt. Jag ser extra mycket fram emot att se de simmande grisarna vid Bahamas, säger Anna.

Olika reaktioner

Reaktionerna från omgivningen är positiva och det är många som imponeras av deras mod. Frågorna de får handlar mest om saker som är viktigt hemma i den ordnade vardagen.

– Många undrar över saker som vad vi ska packa för kläder och vad vi ska äta, skrattar Anna, som tycker att kläderna är det minsta problemet.

– Det är egentligen inte så konstiga frågor, det viktigaste är trots allt att de primära behoven blir tillgodosedda. Sömnen, maten, att allt är helt och fungerar, då blir det också lättare att trivas, säger Johan.

Men det kommer inte bara att serveras torrfoder på s/y Semper Fi. Under året har de experimenterat med att ta fram lättlagade måltider, groddat olika bönor och bakat surdegsbröd. Sådant är lätt att göra även ombord, menar Anna.

– Det kommer att bli fredagsmys även på Atlanten, intygar hon.

 

Anna

Ålder: 45

Intressen: Matlagning, resa, segling

Favoritplats: Östgötaskärgården

Tre viktigaste grejerna på resan: Surdegen, sjösjukeplåster, epirben (nödsändare)

 

Johan

Ålder: 47

Intressen: Segling, träning, dykning

Favoritplats: Kosterskärgården

Tre viktigaste grejerna på resan: Ljudböcker, satellittelefon, watermaker