• Dam-fotboll är den snabbast växande sporten, säger evenemangsansvarige för dam-EM, Johan Bergerfalk

Laddar inför dam-EM

Om tre månader är det avspark för matchen mellan Frankrike och Ryssland på Nya Parken. Trots att biljettförsäljningen varit lite trög i starten tror arrangörerna att ett EM är en vinst för Norrköping.
Hittills har 2 000 biljetter sålts till de fyra matcherna på Nya Parken som har plats för 10 500 personer under EM.
-Vi i grupp C, som Norrköping och Linköping tillhör, har den minst attraktiva gruppen. Men, jag vet av erfarenhet att folk ofta köper biljetter sent, så försäljningen kommer att öka, säger Johan Bergfalk, evenemangsansvarig.  
Han hoppas på att Tyskland kommer att vara ett av lagen som spelar semifinal i Norrköping. I Tyskland är dam-fotboll en stor sport och det kan innebära tillresta fans. Bortsett från detta räknar man från arrangörernas sida med att 500-1 000 personer kommer att komma till Norrköping från utlandet. Största delen av publiken tror man kommer att utgöras av norrköpingsbor.
-Under ett herr-EM kommer ungefär hälften utifrån, men i det här fallet räknar man inte med det. Är det 5 000 personer i publiken på varje match är jag nöjd, säger Johan Bergerfalk.
Drar tjejer till fotbollen
Oavsett hur biljettförsäljningen går tror Johan Bergerfalk stenhårt på att dam-EM kommer att gynna Norrköping.
-Det ligger redan ordrar inne på 5-10 miljoner. Det rör hotell, företag i tryck-branschen och andra företagare. Dessutom sätter ett sådant här arrangemang staden på kartan och då kan man få göra fler.
För de damlag som redan finns i staden kommer dam-EM bara att vara positivt, menar Johan Bergerfalk.
-Ett sådant här arrangemang innebär ju uppmärksamhet för sporten. Det kommer att bli intressant att se hur många fler flickor som vill spela fotboll efter sommaren. Jag tror att antalet tjejer som vill spela kommer att öka.