• Ägaren Kerstin Tjernberg och Petrine Jakobsson, anställd hos Nostalgiladan, i en av de många miljöerna i butiken som säljer saker från framför allt 1940-talet till 1960-talet. Katten Larsson är favorit hos kunderna. Foto: Leif Larsson
  • Lampa och vas i ovanligt utförande. Foto: Leif Larsson
  • Kockumsprylar är alltid populära. Foto: Leif Larsson
  • En rolig vattenkanna. Foto: Leif Larsson
  • Plåtburkar av olika slag. Foto: Leif Larsson
  • Ett par finska damskor med decennier på nacken. Foto: Leif Larsson

Ladan som serverar retro och nostalgi

Det är inte ett loppis och inte en antikaffär. Ägaren Kerstin Tjernberg påpekar att Nostalgiladan har en egen nisch. Det är retro för de unga och nostalgi för de lite äldre.

Kerstins ställe ligger nära Norsholm vid E4:an. Det är en lada som förr hyste kor och kvar i lokalen finns exempelvis mjölkrören. Kerstin Tjernberg drog i gång verksamheten för 4,5 år sedan.

– Det var ett ruckel och när jag tittade in första gången så låg det enormt mycket snö härinne, berättar hon.

Men det stoppade henne inte från att förverkliga sin vision. Efter mycket slit är det i dag en butik med alla möjliga saker från framför allt 1940-, 50- och 60-talet.

– Det är det vi helst köper in. Äldre personer ser det här som nostalgi medan de unga som inte var med på den tiden ser det som retro, berättar hon.

Snyggt ordnat

I de 600 kvadratmeter stora lokalerna finns allt från matsalsmöbler och sideboards till veckotidningar, lampor, glas och prydnadsföremål. I princip finns här det mesta som fanns i ett hem för 50-70 år sedan. Kerstin gissar att det finns omkring 10 000 prylar i ladan, om man räknar allt från potatisskalare till byråer. Men det ser ändå inte överlastat ut. Det är elegant uppställt, ordning och reda och luftigt. Det räcker dock inte med en rundvandring i ladan för att se allt. Nästan varje sak lockar till närmare studium.

– Vi har minskat ner på framförallt kuriosa i butiken. Det blev för mycket och det gick inte att se allt, berättar Petrine Jakobsson, anställd i Nostalgiladan.

Kärlek till prylarna

Kerstin poängterar att hon ser andra värden i prylarna och möblerna än de monetära.

– Alla saker har ett värde för någon. Det behöver inte vara något dyrt eller antikt. För den som har en älskad servis där den tolfte koppen slagits sönder skulle det vara oerhört värdefullt att kunna hitta just en hel sådan kopp, säger hon och lägger till:

– Här köper man inte bara en stol eller en pryl utan kärlek och patina. Och förhoppningsvis något som ger goda känslor i hemmet och som passar där.

Kunderna kommer från närområdet och även längre bort. En del går runt och tittar och får nya idéer till hur hemmet ska pyntas eller utrustas. Andra byter spår när de väl är där.

– Ett par kunder från Göteborg kom hit för att köpa en byrå och åkte härifrån med en lampa och ett bord, säger Kerstin och skrattar lite åt minnet.

Andra kunder leker med fantasin och hittar nya användningsområden för de gamla prylarna. En termos blir en vas, en tv-jalusi blir ett akvarium.

Annorlunda möbler

Kerstin köper in prylarna från dödsbon och delar av hem när folk flyttar. Emellanåt kommer det in riktigt annorlunda alster.

– Vi fick in ett fint men obekant bord. Under skivan hade någon skrivit datumet 27 mars 1957 och Ikea. Det visade sig vara deras första matsalsbord. En annan gång hade vi en fåtölj i originalskick som var med på världsutställningen i USA 1939. Det var en av de första i böjträ, redogör ägaren.

Det är inte bara privatpersoner som handlar. Nostalgiladan har sålt 300 kilo möbler till ett nostalgikafé i Stockholm, prylar till filmbolaget som gjorde filmen om Monica Zetterlund och möbler till ett äldreboende för att de dementa skulle få se saker de mindes.

Kerstin gillar verkligen sitt jobb och har haft intresset sedan hon gick på sin första auktion som elvaåring. Petrine som varit i företaget i ett par år har skaffat samma känslor.

– Det är ett jätteroligt jobb, kreativt och betydelsefullt, tycker hon.