Kyrkovalet viktigare än någonsin

Bråvallafestivalen, Augustifesten och sommarens alla andra stora arrangemang har avslutats och skolorna har sparkat igång med nollningsaktiviteter samt en del undervisning också. Valet till Europeiska Unionen och valet till våra svenska parlament, riksdag, kommuner samt landsting, äger rum under våren och hösten 2014 och uppvärmningen har börjat.

Temperaturen stiger

I Norrköpings kommun har den sittande majoriteten ”utvärderat” sin genomförda politik och därmed också markerat en enighet inför kommunvalet nästa år. Det blir spännande att se hur oppositionen hanterar ”regeringsfrågan”. Omvänt förhållande är det ju på riksplanet. Men det är onekligen lika spännande att se hur partierna formerar sig var gång det drar ihop sig.

Det bortglömda valet

Ett val som inte speciellt många bryr sig om är kyrkovalet. Hur som helst så rycker det allt närmre och nu uppmanar partierna att vi ska gå och rösta även i det valet. Den femtonde september ska vi som vill gå och rösta i tre olika sammanhang. Vi väljer till en riksnivå som kallas för Kyrkomötet, regionala nivån heter Stiftsfullmäktige och den lokala nivån är Kyrkofullmäktige. I år är det direktval till dessa organ på en och samma dag. Svenska kyrkan har drygt 5, 5 miljoner medlemmar och alla dess medlemmar som är över 16 år får faktiskt rösta.

Förra gången det begav sig, år 2009 röstade endast 700 000 personer eller cirka 12 procent av de röstberättigade.

Intresset har aldrig varit överdrivet stort. För lite politik och ideologi säger en del. Trots allt är vi ju många svenskar som är medlemmar i Svenska kyrkan och vi betalar en kyrkoavgift, så varför inte rösta om hur de pengarna ska användas. Kyrkan äger skog, mark och andra värdefulla egendomar. Man förfogar också över en stor kulturhistorisk skatt i form av byggnader och musik som är väl värd att vårda. Varför inte ta chansen och vara med och påverka?