• Här är Kustbollens F13-lag. Laget är ett av fem som ingår i samarbetet där fyra klubbar på Vikbolandet bildar gemensamma ungdomslag under namnet Kustbollen. Foto: Leif Larsson
  • Emelie Runqvist dribblar i full fart medan Hedda Cederberg väntar på passning. Foto: Leif Larsson
  • Här är F13-laget i sina matchställ. Foto: Kustbollen

Kustbollen håller liv i småklubbar

Kustbollen är idén som gjort att många ungdomar på Vikbolandet fortfarande kan spela klubbfotboll. Fyra småklubbar samarbetar kring gemensamma lag som heter Kustbollen.

Det är Dagsbergs IF, Bråvalla IK, Kuddby IF och Kättinge IF som gör gemensam sak. Från början var ytterligare ett lag med, IK Österviking i Söderköping, men nu är det bara fyra kvar.

– Alla har insett läget, både ungdomar och vuxna. För att kunna fortsätta spela så behövs det här samarbetet. Om vi inte gjort det här så hade det funnits risk för nedläggning av klubbarna och kanske bara den största hade överlevt, påpekar Joakim Appelqvist, som tillhör Dagsbergs IF och tränar Kustbollens F 13-lag.

Fungerar väl

Det var för fem år sedan som samarbetet drog i gång och de två senaste åren har det satts i verket på allvar. De fyra klubbarna har kvar sina namn och egna styrelser det enda som skiljer är att spelare från alla fyra klubbarna bildar gemensamma lag som kallas Kustbollen. Det är tre pojklag och två flicklag i olika åldrar upp till 16-17 år. Lagen spelar niomanna- och elvamannafotboll. De yngsta som spelar sjumanna-fotboll lirar dock fortfarande under sina respektive klubbars namn. Träningar och matcher företas växelvis på klubbarnas arenor.

– Tidigare samarbetade klubbarna också och hade lagnamn med två-tre klubbar i men fotbollförbundet vill inte ha lag med namn från flera klubbar. De föreslog att vi skulle skapa ett gemensamt lag. Och det här samarbetet är nödvändigt. Spelarunderlaget är för litet för varje klubb, även bland killarna. På landsbygden krävs det att småklubbar samarbetar, konstaterar Joakim.

På det stora hela tycker han att det nya fungerar bra och har fördelar. Men det har också dykt upp lite nya krav.

– Det var lätt att få ihop föreningarna eftersom vi liknar varandra och har samma värderingar. Vi är breddlag där alla får vara med så länge som möjligt. Men visst blir det mer restid för föräldrar och ledare och det är inte alltid så lätt att knyta ihop. Det är också fler ledarmöten, mer administration, mer planering. Samtidigt är det kul att gnabbas lite med ledare från andra klubbar, säger Joakim med ett skratt.

Mittenlag?

Tidningen hälsar på när Kustbollens F13-lag, med 18 tjejer i truppen, tränar på Dagsbergsvallen i Dagsberg. Joakim beordrar långa passningar och överstegsfinter som första övning. Spelarna visar på fin teknik och rappa tillslag på bollen. I år idkar laget seriespel för första gången under namnet Kustbollen. Säsongsstarten gav en seger och två förluster.

– Vi kommer nog inte högt i serien, kanske i mitten, gissar forwarden Thelma Nilsson.

– Vi ska i alla fall inte komma sist, inskjuter anfallskollegan Freja Lindhwall.

Tack vare Kustbollen får de spela mot lite nya klubbar och se nya ställen. De får också nya kompisar som tidigare tillhört andra klubbar. Att det blir lite mer resande tycker de inte är så farligt. Att få lira fotboll är huvudsaken.

– Laget bli allt bättre och det är kul både att spela och träna, tycker Thelma.

– Ja, vi har alltid kul i laget och tränarna är bra, tycker Freja.

De två anfallarna tycker om att spela ihop och ger varandra beröm.

– Freja är snabb och så är hon bra på att prata på plan, tycker Thelma.

– Thelma är också snabb och skjuter snygga skott. Hon är bra på att göra mål, påpekar Freja.

Ska vi tro på många snygga mål där Kustbollens F 13-lag drar fram i sommar.