• Kurt Sveilis har skapat Norrköping i mindre skala. Foto: Max Elofsson
  • Kurt Sveilis har rest överallt och bor numera i Norrköping. Foto: Max Elofsson
  • Så här kan det se ut, Norrköping på ett fat. Foto: Privat
  • Tidningar omringade av Industrilandskapet. Foto: Privat
  • Stolen med det speciella ryggstödet. Foto: Privat

Kurt skapar staden i mindre skala

Kurt Sveilis har rest över så gott som hela världen och har bott i ett dussintal städer, mest i USA och Europa. Nu har han bosatt sig i Norrköping och har utvecklat sina alldeles egna inredningsattiraljer av byggnader som är signifikativa för stadsbilden.

Ursprungligen kommer han från Washington DC i USA. Men han har många städer som han har kallat för sin hemstad genom åren. New York, Philadelphia, Montreal, London, Riga, Stockholm och nu även Norrköping.

Det som Kurt Sveilis just nu sysslar med är att skapa unika inredningssaker som oftast har designen av en stadsbild. Det kan vara saker som lampor, stolar, tidningsställ och mycket mer. Än så länge har han bara hållit på i fyra månader men det har börjat få mycket uppmärksamhet från handeln och på internet. Flera butiker har visat intresse för att sälja hans verk.

– Jag tar foton och inspireras. Jag sköter det sedan på min dator hur det ska se ut och sen låter jag de professionella sköta slutprodukten, säger Kurt Sveilis.

14 fyrar

Det som kanske har blivit hans mest signifikativa produkt ännu är en lampa som har formen av en fyr. Tanken är att man ska sätta den på väggen och då ges ett speciellt ljus. 14 olika fyrar runt om i Sverige har han designat och försökt göra så lika som det går. Till exempel har han gjort Långe Erik på Ölands norra udde.

Populär är också stolen som har ett ryggstöd format som en kartbild av Stockholmsstadsdelen Södermalm. Men vad det gäller Norrköpingsmotiven så har de visat sig på flera olika produkter.

– Byggnader i Industrilandskapet, Arbetets museum, Värmekyrkan och vattenfallet är med. Jag själv tycker de är väldigt fina, säger han.

Visa sina kreativitet

Anledningen till att han valde att påbörja det här projektet var för att han kände att han äntligen skulle få chans att leva ut sina kreativa sidor. Han har också fått en del hjälp med att förstå hur man går till väga och lite grann med finansieringen.

– Jag ogillar butiker som bara säljer samma saker överallt. Saker som har tillverkats i Kina och inte är det minsta originella. Det här är originellt, det kostar lite mer eftersom det är lokalt gjort och i en mindre upplaga, men det är mycket mer originellt, säger han.

Han säger också avslutningsvis att han älskar staden Norrköping och hela Östgötaregionen. Att alla är så trevliga och hjälpsamma. Framöver kommer han troligtvis även att gör liknande produkter med motiv av grannstaden Linköping. Stadens domkyrka och vattentorn är potentiella motiv.

 

Kurt Sveilis

Ålder: 48

Familj: Fru och 16-årig son

Bor: I Norrköping

Kommer ifrån: Washington DC, USA

Intressen: Resor och design