• Skvaltkvarn var ute på auktion under slutet av oktober och början av november. Foto: Privat
  • Signerat Cxv. Karl XV har målat tavlan. Foto: Rawad Nissan

Kunglig tavla på auktion

På RA Auktionsverket i Norrköping fick de fått in ett ovanligt föremål för ett tag sedan. Tavlan Skvaltkvarn som målades av den tidigare kungen Karl XV.

Det hör inte till vanligheten att det lämnas in tavlor eller verk gjorda av kungligheter. Men i slutet av oktober kom en kund in till RA Auktionsverket i Norrköping med en tavla signerad Cxv, det vill säga Kung Karl XV. Han var kung av Sverige och Norge från och med 1860 fram till sin död 1872. Han ägnade sig åt att måla en del tavlor, bland annat Skvaltkvarn som nu ligger på auktion.

– Det känns roligt att vi fick in den här tavlan, det är inte särskilt vanligt att det sker, säger RA Auktionsverkets ägare Ridha Achoura.

Samlare vill ha

När budgivningen precis var i startgropen berättade Ridha Achoura att de har värderat tavlan till omkring 2500 kronor, men att den kunde säljas för närmare 10 000 kronor. Detta för att det finns många samlare som kom vara ute efter den. I dag är det inte lika vanligt att kungligheter målar konstverk och därför är de ute efter dessa äldre verk.

Tavlan Skvaltkvarn föreställer just en skvaltkvarn vid ett vattendrag i ett grönskande landskap.

– Det är alltid intressant när sådant här dyker upp och det känns bra att vi har den inne just nu, säger Ridha Achoura.