• Peter Lindgren och Mariette Larsson fick ta emot priset för Svensk Kvalité 2013 ur kungens hand. Foto: Anna Ek
  • Hans Majestät Kung Carl Gustaf tog sig först en titt på en ny radhuslänga i det nya bostadsområdet som växer fram. Foto: Anna Ek
  • Peter Lindgren, vd för HSB i Östergötland höll ett känslosamt tal. Foto: Anna Ek

Kungen delade ut pris i Östergötland

Kung Carl XVI Gustaf delade ut utmärkelsen Svensk kvalitet 2013 till HSB Östergötland. Det var andra gången HSB fick denna utmärkelse.

Vädret kunde inte varit bättre och solen strålade ikapp med de inbjudna gästerna som väntade på att kungen skulle anlända till Linköping och det gamla Folkets park- området där det just nu byggs som aldrig förr. Kungen fick först se en radhuslänga som strax är klar för inflyttning i det nya bostadsområdet som håller på att växa fram och därefter fördes han in i den till den välutsmyckade festlokalen Cupolen, allt enligt tradition.

Rörd vd

Talen var många och mer kärnfulla än långa och hölls av bland annat Jerry Karlsson, vd på står Institutet för kvalitetsutveckling – SIQ, som är de som ligger bakom utmärkelsen ”Svensk kvalitet”, Anders Lago, HSB:s förbundsordförande och Länsrådet Kristina Zetterström. Det var en märkbart rörd Peter Lindgren, vd för just HSB i Östergötland, som höll ett väldigt personligt tal där han lyfte fram HSB:s värdegrund och det arbete som personal och de olika föreningarna gör.

Svensk kvalité sedan 1992

Avslutade talarlistan gjorde kommunstyrelsens ordförande Paul Lindvall. Utmärkelsen Svensk kvalitet är Sveriges mest prestigefyllda utmärkelse för framgångsrika organisationer. Bakom utmärkelsen står Institutet för kvalitetsutveckling – SIQ som delat ut utmärkelsen sedan 1992. Utmärkelsen Svensk kvalitet har till syfte att stödja utvecklingen av det systematiska förbättringsarbetet på organisationsnivå och lyfta fram goda förebilder till inspiration för andra både inom privat och offentlig sektor. Efter lunchen, som bestod av, bland annat, landgång med rökt lax och lagrad os, rödingfilé i hummersås och kaffe med biskvi, så lämnade kungen Linköping och Östergötland för denna gång.