• Författaren Stina Nilsson Bassell öppnar sin trädgård under konstrundan den 19 juni. Hon öppnar en av 19 trädgårdar. Foto: Fanny Miles

Kulturrunda bland stadens trädgårdar

För femte året öppnar Röda Stan med omnejd upp för Kulturrundan. 19 trädgårdar ställer upp grindarna för besökarna, ett rekord för kulturrundan.

Den guidade vandringen med Ingemar Hillerström samt trädgårdscaféet på Skånegatan är populära aktiviteter som återkommer även i år. I författaren Stina Nilsson Bassells trädgård bjuds det in till Texthörna.

– Musik av musiker med egna texter, författare som berättar kort om sina böcker, och vår egen lilla Magnus "Mankan" Nilsson med ett kåseri. Han är uppväxt mitt emot här, så vad kan vara mer lämpligt, berättar Stina Nilsson Bassell.

Eldsjälar och medverkande

Utställningar, musik, loppisar och guidade turer. Var och en som deltar bestämmer själva vad de vill arrangera i den egna trädgården. För fem år sedan såddes ett frö till det som skulle bli dagens konstrunda.

– Det är alla som medverkar i den här Kulturrundan i Röda Stan med omnejd som arrangerar rundan tillsammans. Och sedan har vi ju eldsjälarna Eva Lundgren Stenbom som gör grundarbetet och Holger Thell som tillverkar de fina programmen. Men sedan ska alla dra sitt strå till den stora myllrande myrstacken den 19 juni, säger Stina Nilsson Bassell.

Hon berättar att fantasin är vad som får sätta gränserna. I en trädgård på Ölandsgatan kommer det till exempel att finnas produkter från Sri Lanka, gjorda av elefantbajs. På Värmlandsgatan finns en biodling att beskåda.

– Ja, ni ser, det finns allt från det lilla till det stora, där det stora kan vara litet och det lilla kan vara stort. Om du frågar mig, och det gör du ju, är allt det här stort och att det kan bli "det stora" när alla hjälper till. Som det ska vara i livet för övrigt, menar Stina Nilsson Bassell.

Mycket att upptäcka

Besöksspannet sträcker sig från barn till vuxna, yngre och äldre, nyfikna och mer vana.

– Det är spännande nya saker och gamla beprövade. Det finns en öppenhet att allt inte behöver vara som det är överallt på andra kulturrundor, utan de gränser som finns här är staketen runt omkring trädgårdarna, avslutar Stina Nilsson Bassell.