• Ola Lönnqvist är ordförande i teaterföreningen Sythercopie som vann Söderköpings kulturpris 2013. Foto: Kajsa Nilsson
  • Teaterföreningen Sythercopie har hunnit med många historiska föreställningar genom åren. Foto: Ola Lönnqvist
  • Josefin Holst är årets kulturstipendiat. Här som Pippi Långstrump i Sythercopies familjeföreställning. Foto: Ola Lönnqvist

Kulturpris till historisk teaterförening

Varje år delar Söderköpings kommun ut kulturpris och har för andra gången valt ut teaterföreningen Sythercopie som vinnare. Föreningen har funnits sedan 80-talet och erhöll sitt första kulturpris 1984.

Ola Lönnqvist har funnits med i Sythercopie under många år. Som sann lokalkännare i Söderköping passar hans uppdrag som ordförande för föreningen ypperligt. Sythercopie är det latinska namnet för Söderköping och skvallrar om föreningens fokus på historiska teaterpjäser. Under åren har man varit igenom en period med lustspel och revyer men har nu återgått till att lägga stort fokus på historiska föreställningar. På senare år har även de populära familjeteatrarna lagts till repertoaren.

Stipendium till medlem

Under utdelningen av kulturpriset delades även stipendium ut till en enskild kulturarbetare och även där kammade Sythercopie hem utmärkelsen i och med Josefin Holst som nått stora framgångar som regissör och skådespelare inom föreningen.

– Jag har som ordförande fått följa Josefins arbete och jag tycker att hon är en duktig ung tjej, säger Ola Lönnqvist om stipendiaten.

Hittar fakta i forskning

För Sythercopies räkning har Ola Lönnqvist skrivit och regisserat många teaterföreställningar, fakta till dem hittar han i sin egen forskning.

– En story hittade jag genom min släktforskning. Det visade sig att min frus anmoder kom från Skärkinds församling och var svärmor till Henrik Tunnbindare som verkade här i Söderköping. Teatern bygger på det jag fått veta om Henrik Tunnbindare, det är alltså en sann historia, säger han.