• Linda Johansson och Carolina Jangsved säljer inte för att tjäna mycket pengar, det de får in använder de för att köpa nya plagg. Foto: Kajsa Nilsson
  • Victoria Manfred är en av tolv personer i East Collective. Foto: Kajsa Nilsson
  • Det nya klädmärket Addicdead smyglanserades under Kulturnatten. Foto: Kajsa Nilsson
  • För den som letade fanns mycket att hitta, ofta till ett lågt pris. Foto: Kajsa Nilsson

Kulturell marknad med East Collective

Det forna NKPG Style har sedan ett halvår tillbaka arbetat under namnet East Collective och under Kulturnatten ställde de till med klädkalas på kårhuset Trappan. Cirka 2 500-3 000 besökare hittade till arrangemanget.

– Det har varit gott om folk hela dagen, rapporterar Victoria Manfred när dagen börjar ta slut.

Själv har hon på sig en hårdekoration av kedjor och eyelinern pekar kattlikt uppåt. Upptill har hon East Collectives egen magkorta t-shirt.

– Spridningen har varit stor bland de som är här och säljer kläder, mestadels är det ungdomar men även äldre personer har ställt upp bord för att sälja kläder. Det här är vår sjätte stora marknad, säger hon.

Addicdead

Precis vid ingången till kårhuset hade Lina Steén och Victor Bisgaard smyglansering för det nya klädmärket Addicdead.

– Idén är att varje kollektion ska vara väldigt liten, det ska vara unikt och därför gör vi bara 25 plagg per kollektion, säger Lina Steén.

Både hon och Victor Bisgaard arbetar heltid, Lina inom film och reklam och Victor som originalare och fotograf. Därför är arbetet med klädmärket tillsvidare förlagt till fritiden.

Vill bli av med allt

Kompisarna Linda Johansson och Carolina Jangsved var två av närmare 80 utställare under marknaden.

– Såhär vid slutet av dagen vill man bara bli av med grejerna, säger Linda Johansson och menar att man inte säljer för att få in pengar, det är mest för skojs skull.

– Jag har spanat på lite kläder som jag eventuellt ska köpa. När jag har satt priser så tänker jag vad jag själv skulle ha kunnat tänka mig att betala för plagget. Det ska inte vara för dyrt, säger hon.

Jämställdhetsjobb

East Collective tar ingen politisk ställning men tycker att jämställdhet är viktigt och därför ska de snart delta i ett arrangemang om jämställda konsertscener.

– Vi fick en förfrågan om vi ville delta och det ville vi. Vi ska bidra med DJ-set och kanske någonting mer, det är i november, säger Victoria Manfred som själv DJ:ar under namnet Wajkilicous.