• Tidens tempo. Michael Alonzo och Steppan Guiance tar i från tårna. Foto: Pressbild

KSMB för sista gången?

Nu ger sig legendariska punkbandet KSMB, utläses Kurt-Sunes Med Berit, ut på en åtta datum lång turné med vad som är den tionde upplagan av bandet. Kanske blir det bandets svanesång eller så fortsätter de in i kaklet.

Det som skulle bli KSMB bildades 1977 under namnet Skärholmens Gymnasiums Punkensemble och var ett fjortonman starkt kollektiv där det spelades sked, såg och en person som ska ha spelat Allan. Man hade inte mindre än fyra sångare och två av dessa, Michael Alonzo och Steppan Guiance, kom sedan att bli parhästar i KSMB som bandet hette från 1978 och fram till den första splittringen 1982.

Allvar och trams

Bland bandets mest kända låtar hittar man "6.08", "Tidens tempo" och "En slemmig torsk". KSMB räknas till ett av punkens mest betydelsefulla band efter Ebba Grön. Vid sina första spelningar körde man Clash och Sex Pistolslåtar med då översatta till svenska och det kanske är just texterna som är KSMB:s starka sida. I ena stunden är det djup allvarliga och tar upp olika samhällsproblem för att i nästa sekund vara rent tramsiga.

Bråvalla för Lars skull

2015 gjordes en spelning på Bråvallafestivalen inför rekordstor publik. Spelningen var tillägnad bandet mytomspunne gitarrist Guld Lars som avled strax innan konserten. Nu är det alltså dags igen. Nu ger sig KSMB, tillsammans med Sixten Redlös, Sir Reg och Matriarkatet på en åtta datum lång turné. Tydligen gav förra årets spelning mersmak.

– Vi har valt ut tre band som följer med på hela turnén, det är band som vi med säkerhet vet kommer att förvandla varje kväll till en fest, säger Steppan i det pressmeddelande som tillkännagav turnén och återkomsten. Michael Alonozo ser en skillnad mot hur det var för 37 år sedan. Eller inte...

– Det enda som har hänt är att vi faktiskt nu både kan spela och är välrepeterade, säger Michael Alonzo

- Vi har planerat in dessa åtta spelningar och vet faktiskt inte om det blir några fler någonsin, det här kanske blir vår tack och ’hej för allt-turné’", fortsätter han.

Kollektivet KSMB

KSMB har alltid sett sig som ett kollektiv helt utan stjärnor och divor. Kollektivet har alltid gått före individerna. KSMB har genom året haft cirka 20 olika medlemmar. 2017 ser vi den tionde upplagan av KSMB och laguppställningen är, Jugglo Wall, trummor, ny medlem (Ingo och Floyd, Thåström), Sulo Karlsson, gitarr, ny medlem (Diamond dogs, Kicki Danielsson), Poppe Schubert, bas, Mats Larson, gitarr, Michael Alonzo, sång, Steppan Guiance, sång. Den 11:e mars spelar punkpaketet i Norrköping och den 24:e i samma månad i Linköping.