• Studenterna Jessica Chenell, Alva Jakobsson, Lucas Jangholm, Rebecca Mårtensson, Adina Henrikson och Kattis Turesson bidrar på sitt sätt: Med en hjälpsittning där pengarna går till Asylgruppen i Norrköping. Foto: Kajsa Nilsson

KSM-studenter gör hjälpsittning

Sex förstaårsstudenter från Kultur, samhälle och mediegestaltningsprogrammet vid Linköpings universitet har välgörenhet i sikte. De arrangerar en hjälpsittning den 28 november där överskottet går till arbete med flyktingar i Norrköping. En slags stödgala i studenttappning.

Sittningen arrangeras som ett projekt inom en kurs i utbildningen. Årets tema är rättvisa och det fick studenterna tolka som de ville. Adina Henrikson, Alva Jakobsson, Jessica Chenell, Lucas Jangholm, Rebecca Mårtensson och Kattis Turesson satsar på ett festligt projekt med mycket skratt och trevligt umgänge.

– Egentligen skulle vi bara pitcha projektidén för lärarna. Vi hade inte behövt genomföra det, säger Kattis Turesson.

– Vår handledare tycker att det är en jättebra idé, säger Jessica Chenell.

– De tryckte på att vi verkligen inte behövde genomföra projektet, fyller Lucas Jangholm i.

Asylgruppen

Kvällen kommer att bjuda på underhållning, mat, samtal och ett föredrag av en representant från Asylgruppen. Det är till Asylgruppens arbete med papperslösa i Norrköping som de insamlade pengarna går. Efter sittningen följer ett sedvanligt eftersläpp med nattklubb, det arrangeras av Kårhuset Trappan.

– Inom studentvärlden finns finsittning och fulsittning. Vi introducerar hjälpsittning och vill gärna sprida idén till campus i Linköping och andra universitet, säger Adina Henrikson.

Insamlingstävling

För varje såld sittningsbiljett går 70 kronor direkt till Asylgruppen. Därtill kommer det anordnas en tävling under kvällen där studenterna uppmanas skänka pengar med Swish. Projektgruppen håller räkningen och redogör löpande för vilket program som har de mest givmilda studenterna. Gruppen hoppas på att minst 80 personer vill komma på hjälpsittningen. Lokalens maximala begränsning är 200 sittande.

– Studenter är en tacksam grupp. Många är engagerade, avslutar Adina Henrikson.