Krönika vecka 51

Egentligen ska väl den sista krönikan för i år i Norrköpings-Magazinet handla om vad som har hänt under 2014 men det är mer i offensivt att spekulera vad som kan komma att hända nästa år.

Det går dock inte att komma ifrån att Norrköping under innevarande år både har drabbats av företagsnedläggningar såväl som fått uppleva en smärre byggboom och ett fantastiskt kulturår.

Den begynnande byggboomen innebar att över 1 000 nya bostäder började byggas under 2014. En rad lägenheter har också färdigställts och inflyttning påbörjats Ett exempel på detta är Botryggs Norr tullbebyggelse och Smedby.

Nya tag

Under 2014 begåvades kommunen med en rad företagsetableringar, Rustalagret, Apotek Hjärtat, Platinumcars, XXL,Biltema och ett helt nytt stråk, Olai kyrkogata där Lundberg sätter prägel på det hela. Varsel och nedläggningen av Whirlpool och andra företag vägs väl inte upp av alla nya företag som landar i kommunen men omställningen av personal på de drabbade företagen har gått förhållandevis bra.

Nästa år är även det ett valår men inte till kommunfullmäktige. I Norrköping har Socialdemokraterna med Lars Stjernkvist i spetsen har låst positionerna i en positiv bemärkelse. Nu regerar han i mitten av den politiska fåran vilket ger noll utrymme åt de extrema krafterna. Vi får se hur det går i riksdagsvalet 2015.