Krönika vecka 41

I Stockholm har det blivit klart med hur styret i Sverige kommer att se ut den närmsta tiden. Miljöpartiet och Socialdemokraterna gjorde upp om ministerposter och regeringsförklaring. Något mer överraskande kom sedan beskedet om att Vänsterpartiet tillsammans med regeringen gjort en överenskommelse om att sätta stopp för vinster i välfärden. Med den ”vänsterpakten” kan ge förutsättningar för att lösa ut lokala och regionala tvistefrågor i de blocköverskridande maktkonstellationerna som håller på att växa fram. Om dessa frågor, hur vissa delar av välfärdstjänsterna ska hanteras regleras på central nivå, så finns det ju ingen anledning för lokala borgerliga politiker att bråka om det i fortsättningen. Strategiskt av Löfven!

Klart i Norrköping?

Det förhandlas för fulla muggar om makten i Rådhuset just nu. Det är samma skeende ute i kommuner och landsting där man ritar om det politiska landskapet sakta men säkert till någonting helt nytt.

Traditionella blockgränser överskrids och gamla samarbetspartners byts ut för ny sådana. Socialdemokraterna i Norrköping har övergivit sina regeringskamrater, Miljöpartiet och Vänsterpartiet, efter fyra års gemensamt styre. Stjernkvist och hans parti har sökt sig in i mitten av politiken. Nu förhandlar man med Kristdemokrater, Centerpartister och Folkpartister. Det är bråttom med att slutföra förhandlingarna för i slutet av oktober skall den nya kommunstyrelsen formera en handlingskraftig majoritet och så småningom lägga fram ett budgetförslag som håller för en votering i kommunfullmäktige.