Krönika vecka 39

Norrköping har så sakteliga gått tillbaka till sin gyllne vardag igen. Borta är valstugorna och de färggranna affischerna som konkurrerat om väljarnas gunst och förtroende de närmsta fyra åren.

Vardagen efter valet ser inte likadan ut för Norrköpingsbon i gemen. Ytterst handlar det om om man har jobbet kvar eller ej, om man har tillgång till en egen bostad och- eller vilken levnadsstandard som ens ekonomi tillåter.

Whirlpool i Norrköping packade ihop sina pinaler i förra veckan och staden drabbades av nya varsel. Den sista mikrovågsugnen producerades och fabriken stängdes ned. 320 anställda fick gå hem när företaget flyttade till Italien.Dessa människor har nu en osäker framtid på arbetsmarknaden framför sig. Demokratin och politiken skapar inte arbetstillfällen. Det gör företag och entreprenörer. Norrköping gick till val i dur och i moll. Företagsnedläggningar och varsel samsades med nya jobb och nya bostäder vilket bevisar att politiken har betydelse för människors vardag och att valen till vår demokratiska församlingar är avgörande för våra sociala levnadsvillkor.

Kohandel?

Ute i kommunerna såväl som i Stockholm pågår i skrivande stund intensiva förhandlingar om vilken majoritet som ska styra landet i fortsättninen. Lasse Stjärnas Socialdemokrater har nu en grannlaga uppgift framför sig att sy ihop en regeingsduglig majoritet som inte blir beroende av främlingsfientliga krafter eller ”utpressning” från vare sig höger eller vänsterhåll.

Stjernkvist och hans parti är visserligen öppna för samtal med flera olika partier men det tidigare samarbetet med Vänsterpartiet och Miljöpartiet måste vara tongivande för trovärdighetens skull.