Krönika vecka 37

Det kommer att bli knallhårt i valet på söndag. De senaste sammanvägda opinionssiffrorna i riksdagsvalet visar på en jämnhet som påminner om 2010 och allianssiffror som kryper uppåt.

Oppositionspartierna Socialdemokraterna, Miljöpartiet och Vänsterpartiet har visserligen inte på nationell nivå presenterat ett gemensamt regeringsunderlag men eftersom blockpolitiken inte är död så blir valet en thriller in i det sista.

Varsel och nyetableringar

I Norrköping har den styrande majoriteten tidigt presenterat ett politiskt program för väljarna som andas en försiktig optimism. Socialdemokraterna har av tradition varit dominerande i staden. Med stöd från Miljöpartiet och Vänsterpartiet blir man svårslagna även denna gång. De omfattande varslen som varit den senaste tiden gynnar inte Lars Stjärnkvist och hans ”kamrater” men i den andra vågskålen ligger nyetableringar, nya jobb och ett ökat byggande. Väljarna brukar ibland straffa den part som suttit för länge. Ombyte förnöjer tydligen men i Norrköping lutar det i skrivande stund nog ändå åt vänster.

Region Östergötland

Landstingsvalet såg länge ut att bli en promenadseger för oppositionen: Socialdemokraterna, Miljöpartiet och Vänsterpartiet. Speciellt sedan Vrinnevilistan hoppat av tåget. Men Alliansen vinner mark och den nationella valvinden spelar stor roll även i de regionala och lokala valen. Knallhårt.