Krönika vecka 35

Dryg en vecka kvar till parlamentsvalen i Sverige. I riksdagsvalet lär det bli knallhårt mellan blåa och rödgröna sidan. Frågan är om något av ”blocken” klarar av att bilda en egen majoritetsregering.

I landstinget och i Norrköping lutar det åt det rödgröna laget. Mer ovisst är det i grannkommunen Linköping.

200 nya jobb?

Socialdemokraten Lars Stjernkvist kan mitt i varselvågen peka på att ett flertal nya jobb är på gång. Apotekskedjan Hjärtat satsar på e-handel vilket innebär att 25 nya lagerarbeten fylls på i Händelö industriområde. Dessutom är fler företag i ungefär samma bransch intresserade av att etablera sig i Norrköping redan i höst. Ett bra infrastrukturellt läge med hamnen, E 4an och en Ostlänk i vardande gör att Norrköping passar bra för företag, inte minst inom logistikbranschen.

Den vidgad arbetsmarknaden, Linköping - Norrköping - Stockholm, som möjliggörs genom förbättrade kommunikationer både fysiska och digitala sådana är viktiga faktorer som spelar in när företag väljer ort och säte. Men det är inte de enda faktorerna. Utbildade arbetskraft och en specialiserad yrkeskompetens behövs också. Kommunen har en potential i och med universitetet och en integrationspolitik som utvecklas hela tiden. Svårare blir det att tackla den växande ungdomsarbetslösheten och en reell brist på bostäder.

Avtackning

I måndags avtackades Byggakuten i kommunfullmäktige. Akuten kan se fram emot att cirka 1 000 bostäder har påbörjats innan året är slut. Det är någonting att skriva om i bokslutet.