Krönika vecka 33

Våldet kryper närmare. I modern tid har svenska städer varit hyfsat förskonade från ”inhemsk”organiserad brottslighet. Låt vara att grov brottslighet alltid har funnits inte minst i våra största städer. Men den kriminalitet som är kopplad till MC-gäng som Hells Angels och grupper som Black Cobra är ett oönskat inslag i både Norrköpings och Linköpings stadsbild. Det som är allra värst är den sosiala attraktion som dessa gangster utövar på vår yngre, oftast manliga befolkning.

Civilsamhället slår tillbaka

I Linköping brinner en fritidsgård upp och en person mördas på öppen gata. I Norrköping smattrar automatvapnen i ett bostadsområde rakt in i en lägenhet.

Det som är postitivt i allt elände är att föräldrar och boende, i de områden som är mest utsatta, nu reagerar och försöker vara ett nödvändigt komplemenet till polisens och kommunens Sisyfosarbete. Att vårt civilsamhälle nu slår tillbaka mot våldets tyranni är ett sundhetstecken. Vi kan inte låta våldet styra vår liv, inte ens våra söners liv.

Vi måste ta tillbaka rätten att gå på våra gator, till fritidsgårdar och leva i våra egna lägenheter utan att vara oroliga för att drabbas av det meningslösa våldet.