Krönika vecka 25

Historiens vingslag hörs nu högt och tydligt över Norrrköping. Ute på gamla flygflottiljen är det inte Draken och Viggen som dundrar utan nu är det snart Iron Maiden och The Hives som skapar en historiskt intressant ljudkuliss i Bråvalla.

Festivalen slog alla rekord förra året och blev världskänt i pop- och masskulturkretsar. Inte illa. Nu i år pekar allt på att man kommer att slå sitt eget publikrekord med råge. För festivalbesökarnas skull hoppas vi på en regnfri och varm musikfestival. Vi hoppas också att löner och arbetsmiljö är på en tillfredsställande nivå inte minst för att vi ska slippa kollektivtrafikstrejk denna gång.

Norrrköpings framtidsresa

Men Bråvallafestivalen är inte det enda historiskt intressanta som händer i Norrköping i juni.

I veckan tog kommunfullmäktige ett principiellt viktigt beslut om sitt nya resecentrum. Ostlänkens förverkligande kan tyckas ligga långt i fjärran. Men åren går fort när man har roligt och investeringarna samt framtidstron har redan börjat sprida sig i Norrköping.

Beslutet i måndags handlar om en byggnation som ska stå sig i 50 till 100 år framåt. beslutet måste förena den allra senaste och mest moderna tekniken med ett pietetsfullt bevarande av en äldre och stadskärna. Beslutet är också startskottet för finansieringsdiskussionerna som man måste föra med Trafikverket och medborgarna i Norrköping. Ett resecentrum i upphöjt läge blir 2-3 miljarder dyrare än vad ett markläge blir men en bro möjliggör byggnation på marken som skapar intäkter i 50-100 år framåt.