Krönika vecka 23

I mitten av juni tas fullmäktigebeslut om placering och konstruktion av det nya resecentrumet. Närheten till Stockholm gör Norrköpings attraktivitet än större an vad Linköping kan visa upp och inte enbart ur ett pendlarperspektiv.

Det är kaxigt men med största sannolikhet helt rätt av Norrköpings ledande kommunpolitiker i den styrande majoriteten när man går ut med att man ska bli bäst eller ledande i Sverige på en rad olika områden.

När det gäller musiken finns det säkert en hel del substans i Lars Stjernkvist tvärsäkra uttalanden. Så här pass nära Bråvallafestivalen och med en symfoniorkester samt ett levande musikliv i stort kommer Norrköping att var kvar på musikkartan i Sverige. Musikbranschen i kommunen sysselsätter drygt 480 människor vilket gör den till en betydande näring.

Inom idrottssområdet pratar man klokt nog om att vara ledande idrottstad Sverige. Ännu klokare är att inte enbart fokusera på elitens SM-guld och framgångar utan framför allt om barn och ungdomens samt breddidrottens utveckling. Linköping har halkat upp och ned i idrottsrankingar och till och med lagt fast ett datum när man ska var bäst i Sverige. Det datumet har flyttats fram en gång redan.

Till sist.

Det är ett understatement att påstå näringslivets utveckling kommer att vara den absolut största utmaningen för Norrköping. En rad varsel har drabbat staden men i andra änden ökar antalet nya jobb och bostadsproduktionen ökar regelmässigt från, förvisso, en låg utgångspunkt.