Krönika NM Bostad vecka 51

Många äro vi som redan börjat pynta upp hemmet. Dock kvarstår finliret. Tomtepyntet och julgran har ännu inte smyckats. Nu när ni läser tidningen kanske granen är inhandlad dock och pyntnerven laddad och då är det väl bara att sätta igång.

Vissa håller sig till klassiskt med röda kulor som man kan spegla sig i. Kanske några smällkarameller ungarna har gjort på förskolan och så en och annan memorabilia från barndomen.

Eller så håller man det enligt modets alla regler. Årets julpyntstrend präglas av guld, svart, silver och koppar. Inte allt på samma gång, givetvis, men den gamla regeln att guld och silver inte skulle gå ihop är dock förbi. Det ska glittra och skimra, det är grundtanken.

En annan sak som kommit upp sig är prydnadsrenar. Tomtens vänner kan hänga i granen, stå på bordet eller dekorera ljusstaken. Även här gäller färgkoderna. Vita glittriga renar, guldiga eller renhuvuden i brons finns att inspireras av i var och varannan butik. Renarna behöver dessutom inte plockas bort när julgranen ryker utan fungerar finfint som vinterdekoration överlag.

Kulan, den gamla tillförlitliga klassikern, verkar dock aldrig gå ur tiden. Den antar bara andra former. I mitt hem hänger kulor i grönt och guld i fönstret men granen får sin dos också. Troligtvis blir det tidigare års röda som får dingla från grenarna. Det är ju så vackert med grönt och rött. Men allra bäst blir det när hemmet fylls av värme och bordet av mat. Julen är ju trots allt en tid av mänsklighet och givmildhet.