Krönika NM Bostad vecka 5

Tulpanens intåg. När det är som allra kallast här uppe i norr fylls våra vaser med blomster. Det är de färgglada, väldoftande och ljuvliga blommorna som ger oss hopp om våren medan snön viner utanför fönstret.

Dessutom är det så inbjudande med levande snittblommor i en vas på bordet där hemma. Något att förvalta och ta hand om. Att köpa med sig en bunt från torget eller från affären, skynda in så stjälkarna och de spröda bladen inte fryser, och sätta dem försiktigt i en vas som får en väl synlig plats. Det är liksom en liten detalj i vardagen som glädjer. Man mjuknar av blommor.

Tulpaner brukar vara det tydliga vårtecknet. Trots att de finns mitt i vintern så är det klassiskt att byta ut julens smycken med ett knippe tulpaner i stället. Tulpantrenden håller sig kvar även detta år samtidigt som vår och sommar präglas av det sagolika, det exklusiva och det tropiska.

Den här säsongen ska det vara romantiskt och kravfritt, lyxigt och elegant samt färgfullt och glatt. Blomexperter tipsar bland annat om om gerbera, våreld och monstera för den exotiska känslan. Rexbegonia, azalea och kornettblomma för det stilfulla och blommor i pastellfärger för det romantiska. För inspiration räcker det oftast att ta klivet in i blomsterbutik och de allra flesta vill gärna bistå med tips och hjälp kring hur just du kan skapa känsla med blommor och växter. Låt det frodas där hemma och framför allt, släpp in våren.