Krönika NM Bostad vecka 47

Om en vecka får man äntligen och rimligen dekorera sitt hem med adventspynt. Julen, denna högtid som trots att den endast är blott några dagar lång bidrar till sådan längtan.

Jag, likt många andra, älskar att få plocka fram alla julens tillbehör. Men jag tillåter mig inte att öppna julelådan förrän första advents-helgen. Då hängs stjärnorna upp i fönstren och ljusstaken plockas fram. Under årets mörkaste månader är det rätt tacksamt att man får dekorera sitt hem med extra ljus.

Rätt belysning på rätt ställe kan göra hela skillnaden för ett hem och det ligger minst sagt i tiden med lampor. Antingen en ljusslinga med nakna glödlampor eller en häftig skärm som klär en lampfot. Nu tar dessutom led-belysningen över än mer och man slipper vänta hundra år på att energisparlampan ska lysa med full styrka. Vissa delar av hemmet bör ha möjlighet att hållas helt upplysta medan vardagsrum är en belåten plats att låta vara dämpad. Fina reflektioner från speglar och varmt ljus som sprids med hjälp av skärmar. Lampan är viktig för hemmet. Så ta fram jullådan och låt julbelysningen ta över hemmet, även om det är för blott en stund.