Krönika NM Bostad vecka 45

Det är i hemmet du ska hitta ditt lugn. Möbler med harmoniska former och naturinslag har format 2014 års möbeltrender. När det snart slår om till 2015 följer trenden med in på det nya året.

En del designers hävdar att inspirationen till formgivningen grundar sig i hur samhället ser ut. De senaste årens ekonomiska turbulens bidrar möjligen till att man vill omgiva sig av mjuka former och lugnande färger. Som en slags möbelterapi i sitt eget hem. Oavsett anledning, bör man må bra i sitt hem och ha sådant man tycker är fint i sin närhet. Där hemma, inom ens egna fyra väggar, ska man må bra. Hemmet ska vara en frizon.

För ett par år sedan gjorde jag en intervju med en tapetserare. Hon omgärdade sig själv med fåtöljer i alla dess former. Det hon berättade inspirerade mig. Hon hade ett sätt att ge sina kära fåtöljer en alldeles egen plats i sitt hem. På lagret i hennes tapetserarverkstad stod ytterligare fåtöljer på tur att göras om för att passa hennes hem.

Jag älskar också fåtöljer. De liksom omsluter dig och ingen kan komma och ta platsen från dig. Ingen ber dig flytta lite åt sidan för att få rum. Platsen är din. I mitt hem finns en fåtölj från 50-talet. Den började sitt liv iklädd ett hårt tyg i rödorange. Jag har alltid gillat denna fåtölj skarpt men tyget var slitet och dynan nersutten. Så den kläddes om, av en tapetserare som bodde i ett gult hus på landet. Nu har fåtöljen en alldeles egen plats. Oavsett vart jag flyttar gör jag rum för min bruna, fina fåtölj. För det är ju så. Vissa möbler fyller ut ditt hem medan andra fyller ditt hjärta.

Citat: ”Hemmet ska vara en frizon”