Krönika NM Bostad vecka 43

Vågat. Så önskar jag mig ibland. Att mina väggar kläddes i mönstrade och fantasirika färger och badrumsgolvet täcktes av spännande mosaik. Men så håller man sig till det jordnära och neutrala istället. Det matchar ju liksom det mesta.

Den där enkla färgen som liksom funkar vartsomhelst kan väl aldrig bli fel? Däremot lite småtråkig. Förändringen är dock nära. 70-tals inspirerade tapeter som får agera konstverk i sig. För det är där trenderna ligger.

Tapeten tar i viss mån över pallplatsen från konstverken och får en egen bit av en vägg i hemmet. Hallar som täcks av härliga mönster och hörn som tillåter fantasifulla motiv. Det är inbjudande och roligt med vågade väggar.

Jag har en vän som inreder med tapet. Resultatet är uteslutande snyggt. Väggarna är ju där, och det är svårt att göra något åt det. Så utnyttja dem istället. Låt väggen bli en möbel i förändring.

Likaså med golv. Parkett är mjukt och vackert och finns i en mängd utföranden, det är tidlös design. Det som efterfrågas idag rimmar med harmoniska och organiska former. Hållbarhet är trenden. Genuina material och rustik känsla håller i taktpinnen.

Klinkers kan fungera som tapet, fast under fötterna. Vår hall består av gråa klinkersplattor. Vansinnigt kallt under vintern men stilrent och klassiskt året om. I ett framtida badrum hade jag gärna sett marockanska plattor som skapar både rymd och nyfikenhet. Vill ni veta mer om tapeter och golv är det bara att bläddra vidare i detta nummer av NM Bostad.