Krönika NM Bostad vecka 41

Att tekniska prylar invaderar våra hem mer och mer går inte att sticka under stol med. Det är svårt att värja sig för alla smarta attiraljer som dyker upp på elektronikmarknaden. Mobiltelefon i handen, platt-tv på väggen och tusen sladdar.

På 90-talet skulle det synas att du minsann var en fena på teknik medan det i dag är fokus på att dölja nämnda så mycket som möjligt. Helst ska allt man behöver i teknikväg inrymmas i en liten låda som man kan gömma undan i någon snygg inredningsdetalj. Personligen tycker jag att sladdar tar upp onödigt mycket yta där de ofta ligger ihopkurade bakom exempelvis tv-bänken och samlar damm. Hur dammsuger man egentligen en hög med kablar?

Hur man än vrider och vänder på det så tar ju elektroniken plats, någonstans. Vi må ha trådlösa nätverk i vårt hem men någonstans därute i världen finns ju allt det som vi skickar över det där trådlösa nätverket. Någonstans står alla dessa servrar som loggar vad vi pysslar med om dagarna och kvällarna.

Samtidigt ger oss teknik oerhört mycket. Det finns enorm utvecklingspotential inom den tekniska världen och det finns redan i dag enorma användningsområden. Möjligheter att hålla kontakten med nära och kära världen över, möjligheten att lära oss om världen från vår lilla vrå, möjligheten att skapa en bättre sjukvård, möjligheten att utveckla och informera. Teknik och elektronik kan hjälpa människan framåt och på sätt och vis bidra till en bättre värld.