Krönika NM Bostad vecka 37

DET FINNS NÅGOT FANTASTISKT tillfredställande med att hitta en gammal möbel på en loppis och med ens veta hur man ska omvandla den.

I somras köpte jag ett spröjsat fönster, utan glas och med flagnande färg, i en butik i Kisa. Det där gamla fönstret, som hållit måttet i så många år, får bli vårt hems nya inredningsdetalj. Lite sandpapper och färg krävs såklart innan det är redo men det är ju också restaureringen som är en del av njutningen. Kanske får det bli en fotoram, eller en spegel. Användningsområdena äro många.

ÅTERBRUK SES IDAG SOM SJÄLVKLART. Överallt finns det tips att hämta. Återbruk är så pass populärt att inredningsbutiker till och med börjat sälja diverse attiraljer och möbler med en sliten ”återbrukad” stil, det som i folkmun kallas för shabby chic. Jordnära och naturtrogna pastellfärger med en ruffig yta pryder mången hem. Blommiga kuddar och spruckna krukor, gammelrosa och vitt. Det känns lantligt och mysigt. Föredrar man att skapa själv finns det en uppsjö med inspiration att hämta från inredningstidningar, tv-program eller butiker. Ett tips kan ni få här och det är att ge sig in och gräva i far- eller morföräldrars, eller ens egna föräldrars, gamla förråd.

KORGAR TILL FÖRVARING, Höganäskrus till en planta eller gamla radioapparater. En trälåda från ett gammalt sockerbruk kan fungera utmärkt som förvaringskorg. Det bästa är när man hittar något som man gillar men man vet inte riktigt vad den passar till. Så man placerar den någonstans i hemmet ”så länge” och vips, ett år senare står den kvar, perfekt till just det man slumpmässigt valde ut den till året innan. Personligheten får styra varthän det bär av. Så låt fantasin flöda för att hitta en alldeles egen trivselnivå på hemmet.