Krönika NM Bostad vecka 33

Gör Rut oss lata?

En veckas matinköp levererat, till dörren, bara sådär. Det tycks te sig som så att matkassar har ökat explosionsartat de senaste åren. Mat för hela veckan, halva veckan, för vegeterianen eller barnfamiljen. Pling på dörren och där står den, fulladdad.

Många hävdar att stressen minskas; man slipper ju både handling och matplanering. Andra menar att det är ett resultat av okunskap i köket. Varför ska man lägga tid på att hitta på nya maträtter när man enkelt kan beställa en veckas meny och ingredienser ända fram till dörren? Samtidigt har nog tevekanalerna aldrig satsat så hårt på matlagningsprogram som nu. Ja, tv-tablån fullständigt svämmar över av mästerkockar, bagare och kulinariska proffs.

Personligen tror jag nog att matkassens framfart beror på att man vill äta en välbalanserad kost men helst slippa stressen kring att både planera för det och handla. Dessutom kan det resultera i att inspirationen får en skjuts i köket. Men att hushållsnära tjänster ökar, både i form av matkassar och städhjälp, torde problematiseras något. Hemservicebranschen är oerhört stor idag. Städhjälp någon gång i veckan eller flyttstädning är det inte många som höjer på ögonbrynen åt längre. Det har väl aldrig varit lättare att luta sig tillbaka och låta saker sköta sig självt. Hemservicetjänsterna är dock bara vissa förunnat och människan är ännu en stressad och intensiv varelse. Energin man lägger på städ och mathandling borde kanske hamna på att ta hand om varandra och om sig själv men landar alltför enkelt på merjobb och att oroa sig över ekonomin. Tillåter man sig dock att avlastas och väljer att lägga tiden på sin omgivning, det är då man upptäcker hur värdefull tiden man får över blir. Det är ju trots allt bara få förunnat, så ta tillvara.

Citat: Det har väl aldrig varit lättare att luta sig tillbaka och låta saker sköta sig självt.