Krönika NM Bostad vecka 25

I ett hem staplas värdefulla lösören på hög och med dagens moderna arkitektur där fönsterrutorna är lika stora som butikers skyltfönster syns de värdefulla ägodelarna på långt håll.

Många väljer att köpa inbrottslarm och vissa sätter till och med upp övervakningskameror riktade mot huset. Är det verkligen det som krävs för att undvika inbrott? Trots att direktlarm med utryckning säkert är mycket effektivt vet jag ett sätt som förmodligen räddar många villor från inbrott: Grannsamverkan.

Att lära känna sina grannar gör att ni båda blir mer vaksamma på vad som sker runtom i kvarteret. Vet dina grannar exakt vilka personer som bor i din villa hajar de till när en okänd person fifflar med låset. Att dessutom berätta för grannarna när det är dags för semester och låta dem klippa gräset eller åtminstone ta in posten skapar en uppfattning om liv och rörelse på den annars tomma tomten.

Brottsförebyggande rådet (Brå) uppger att det under 2013 anmäldes omkring 21 000 bostadsinbrott. Inbrott i villa minskade och inbrott i lägenhet ökade marginellt. För trots att man bor i en så skyddad sfär som ett flerfamiljshus finns risken att drabbas av inbrott.

Den som får en känsla av trygghet tack vare inbrottslarm ska såklart investera i sådan utrustning. Som Pierre Ramsten säger längre fram i tidningen skrämmer larmdekalen bort många potentiella tjuvar. Men ett ordentligt lås och bra kontakt med grannarna funkar också utmärkt i många fall. Det är hursomhelst högsäsong för inbrott nu till sommaren och därmed hög tid att se över säkerheten kring bostaden.