Krönika NM Bostad vecka 23

Egentligen behöver man inte så mycket kunskap för att få det lite grönt omkring sig därhemma. Jag har aldrig haft gröna fingrar men med Googles hjälp blir alla experter. Hur ofta vattnar man pelargoner? När är det dags att så tomatfrön? Hur många växtnäringspinnar ska jag stoppa i jorden? Allt står på Google!

Sedan finns det en mängd knep för att göra sin odling smidigare. Det är knappt så att någon människa behöver involveras överhuvudtaget. Gräset klipps med robotgräsklippare som genom datorstyrning vet exakt var gräsmattan slutar. Rabatten får vatten genom ett automatiskt bevattningssystem som känner av hur torr jorden är.

Visst ger dessa intelligenta verktyg en vacker och lättskött trädgård, men jag tycker ändå att någonting går förlorat. Det finns en stolthet hos dem som efter många timmars arbete på knä i jorden till slut fått det resultat de tänkt sig i sin trädgård. Som lagt ifrån sig paddan och aktiverat hela kroppen, och inte bara pekfingrarna.

Har man svårt för att själv planera hur trädgården ska se ut finns hjälp att hämta från utbildade trädgårdsarkitekter, månntro är trädgårdskonsultation en bra födelsedagspresent att önska sig? När planeringen är gjord är det bara att hugga i och lassa bilen full av jord och växter i regnbågens färger efter ett besök på trädgårdshandeln. Det krävs trots allt inte så mycket mer än tid. Blir du osäker är det bara att googla.

Citat: Med Googles hjälp blir alla experter.