Krönika NM Bostad - 2014-05-07

Sköna maj välkommen! Trots att valborg och 1 maj bjöd på blåsväder och kyliga temperaturer finns finare dagar att vänta. Många har säkert redan haft grillpremiär hemma på altanen och snart plockas studsmattor, rockringar och solstolar fram. Och inte att förglömma: poolerna fylls med vatten.

Pool är det ultimata sommarnöjet. Jag som aldrig haft förmånen att kunna plaska ner i plurret direkt efter frukost är såklart fruktansvärt avundsjuk på de som kan. En klasskompis till mig hade pool och det blev många lata dagar med tjejtidningar och skvaller vid poolkanten, när vi inte tävlade om vem som kunde hålla andan under vattnet längst. Andra populära aktiviteter var att sätta ihop egna konstsimskoreografier eller att simma ikapp från sida till sida.

För att bygga pool krävs inget bygglov men det finns en hel del andra saker att fundera över vad gäller säkerhet och vattenpåfyllning. I Söderköpings kommun är det exempelvis förbjudet att fylla på poolen med vatten från de kommunala depåerna. Alla pooler måste förses med skydd mot drunkningsolyckor och ett eventuellt staket kan kräva bygglov.

Sedan kommer själva skötseln av poolen under säsongen, vattnet ska renas och rensas. I detta nummer av NM bostad har vi hälsat på hos familjen Karlsson i Söderköping som berättar om hur de anlade sin pool och hur de sköter den i dag. Kanske kan du få lite inspiration till en egen pool? Simma lugnt!

Citat: För att bygga pool krävs inget bygglov men det finns en hel del andra saker att fundera över vad gäller säkerhet och vattenpåfyllning.