Krönika NM Bostad - 2014-04-23

Balkonger kan tjäna flera syften men oftast finns där ett par stolar och kanske ett bord. Beroende på antalet kvadratmeter är utbudet olika. För den stora balkongen finns stora sköna rottingfåtöljer att köpa, medan de mindre hyreslägenhetsbalkongerna nätt och jämnt rymmer ett cafébord med två klappstolar. Just klappstolar är himla fiffiga att ha när man bor litet, de går ju nämligen lika bra att ha som extrastolar vid större middagssällskap.

Mysfaktorn är viktig för att man verkligen ska vilja vistas ute på balkongen. Ett kallt betonggolv med plåträcke är inte direkt inbjudande. På Indiska, Rusta och andra liknande butiker finns fina balkongmattor att köpa. De gör kanske inte golvet mjukare, men intrycket blir trevligare. Finns det inte eluttag på balkongen är värmeljuslyktor och solcellslampor toppen. Och för mysfaktorns skull: växter såklart.

Har du tänkt odla på balkongen i sommar är det hög tid att stoppa fröna i jorden. Någon månads förberedelse i varmt inomhusklimat är nödvändigt för att plantorna ska växa till sig. Tomatplantor klarar sig bra i den svenska sommarvärmen och åtminstone på vår balkong går det att skörda många söta små tomater.

Att få det mysigt på balkongen behöver inte kosta många kronor. Ett tips som alltid fungerar är att bunkra upp med billiga plädar från Ikea. Bra att plocka fram när gästerna börjar huttra, och kvällen kan förlängas med ännu ett par timmar.