Krönika 2014-04-09

Grattis till Norrköping

Ett stort grattis ska riktas till Norrköping och då inte enbart för att Vita Hästen är klara för Hockeyallsvenskan och inte ens enbart för att IFK har klarat av den allsvenska hemmapremiären med bravur i och med segern mot Helsingborg. Utan grattis för att man oförtrutet kämpar på trots motgångar och ekonomiska bekymmer.

Utveckla optimismens väg

Den senaste tidens stora varsel hanteras nu i sedvanlig MBL-ordning och de olika företagens strategier ställs mot fackets krav och arbetstagarkonsulters förslag. Det är svårt för lokala fackliga organisationer att stå emot multinationella företags krav på vinstmaximering och internationella rörlighet. Vi kan enbart tävla i produktförädling, infrastruktur och kompetent arbetskraft inte i låglöneläget. Norrköping har både kompetens arbetskraft och goda förbindelser med kunder utomlands men nu bör man gemensamt ta tag i att vidareförädla råvaror och idéer i kommunen och inte exportera vår tillväxtpotential till något annat land.

Nya idéer tas fram

Det finns en innovationskraft både i den kommunala sektorn såväl som i det privata näringslivet. Norrköping växer och har ett positivt inflyttningsnetto. Det finns en uppriktig vilja att ta tag i problemen med bostadsbyggandet och andra tillväxthämmande faktorer. Det senaste exemplet på idérikedom och lösningsfokuserad politik är att kommunen nu kommer att erbjuda 100 unga vuxna att under sex månader studera och samtidigt arbeta med avtalsenlig lön. Projektet kallas Ung Kompetens och riktar sig till personer mellan 20 och 25 år som inte har kompletta betyg från gymnasiet. Bra initiativ, fortsättning följer..