• Länsråd Kristina Zetterström håller som bäst på att sätta sig in årsredovisningen - en tuff uppgift för en som jobbat tre veckor. Foto: Julia Kimell
  • Det gäller att kunna lite om mycket. På länsstyrelsen i Linköping är det sedan 1 november Kristina Zetterström som leder arbetet i den kompetenta personalen. Foto: Julia Kimell

Kristina Zetterström nytt länsråd i Östergötland

Sedan den 1 november är det Kristina Zetterström som tillsammans med landshövdingen styr länet. Som högsta chefstjänsteman leder hon 250 medarbetare fördelat på åtta enheter – allt från landsbygd och sociala frågor till naturvård, regionalutveckling, miljöskydd och bostadsbyggande. – Min roll är att driva och främja Östergötland som län, säger Kristina Zetterström som är född och uppvuxen i Malmö men vars man kommer från Motala.

Det är en stor utmaning att ta sig an Sveriges fjärde största län med två stora städer och ett intressant läge, men Kristina ser fram emot uppdraget.

 – Det går bra för regionen. Vi har ett framgångsrikt universitet, en levande landsbygd och många företag som bidrar till Östergötlands tillväxt. Internationellt har vi samarbete med exempelvis Kina som vi utbyter kompetens med.

Hon har bara varit tre veckor på posten och det är mycket att sätta sig in i.

– Det är förstås utmanande! Jobbet är tufft och kräver mycket men jag har fått ett oerhört gott bemötande. Kollegorna är vänliga och kompetenta. Man har väl sina 100 dagar då man får ställa de där lite dumma frågorna, säger hon finurligt.

Perfekt matchning

Kristina har en filosofie kandidatexamen från Lund och masterexamen i Europafrågor från Belgien. Dessutom har hon ett antal chefsutbildningar i olika regier.

Mycket har det också hunnit bli genom åren. Kommunchef i Vaxholm, departementsråd och kommunikationschef på Statsrådsberedningen/Regeringskansliet under Sveriges ordförandeskap i EU. Hon har jobbat på miljö- respektive justitiedepartementet, fem år i riksdagen som chef för EU-upplysningen, varit internationell chef på Ungdomsstyrelsen, och i slutet av 90-talet var hon lobbyist i Bryssel. En bakgrund inom stat, kommun och EU är utmärkt för Kristinas nuvarande tjänst.

– Jag har funderat ett tag på det här. Länsstyrelsen kombinerar och förenar det statliga med konkreta frågor i verkliga livet. Allt med en regional utblick, tillsammans med den nationella nivån med internationellt samarbete.

I sin chefsroll försöker Kristina vara så tydlig det bara går när hon delegerar. Det tycker hon det är det viktigaste i ledarskapet.

– I en sådan här verksamhet går det inte att detaljstyra. Jag ska tillsammans med landshövdingen peka på riktningen och vart vi ska. Genom åren har jag sett hur förödande det kan vara att inte ge sina medarbetare förtroende. Det här är en framåtdriven organisation, och ett riktigt drömjobb, verkligen! Jag är stolt och hedrad över att ha fått det. Det har varit många steg på vägen.

Det är ett femårigt förordnande till att börja med, och hon hoppas förstås på förlängning efter det.