• I nya butiken Skaparglädje kommer Pernilla Andersson att hålla i kreativa kurser.
  • Femåriga sonen Elias får hjälpa sin mamma med butiken. Kassadisken har hennes man tillverkat.
  • Pysselmaterial i många glada färger.
  • När lampskärmen hänger lågt är det bra att täcka den med tyg för att inte få lampskenet i ögonen.
  • Sedan tidigare har Pernilla Andersson haft kurser i decoupage.
  • Efter tio års sjukskrivning öppnar Pernilla Andersson en egen butik.

Kreativ mötesplats på Vikbolandet

Under tio år var Pernilla Andersson sjukskriven utan att någon visste vad det var för fel på henne. Nu äntligen är hon frisk och har skapat en kreativ mötesplats i Östra Husby på Vikbolandet.

Idag är Pernilla Andersson 31 år gammal och under de senaste tio åren har hon gått mellan olika vårdgivare utan att någon har kunnat sätta fingret på vad det är som är fel på henne.

– Jag har haft sådan värk i ryggen att jag inte har kunnat arbeta. Under långa perioder har jag varit sängliggande och till och med suttit i rullstol. Till slut blev jag utförsäkrad, säger hon.

Många ryggskott

Det var när hon på eget initiativ gick till en sjukgymnast i Östra Husby som man kunde konstatera vad det var för fel.

– Jag hade haft så många ryggskott att jag till slut gick till sjukgymnasten här i samhället. Två minuter in i undersökningen kunde han konstatera att jag hade diskproblem, en slags diskutbuktningar och började därefter behandla mig. Nu är jag frisk och ser butiken som en revansch.

Kursverksamhet

Butiken Skaparglädje öppnade för några dagar sedan i Östra Husbys gamla banklokal, på lagret finns bankvalvets dörr fortfarande kvar. Tanken är att verksamheten ska öppna upp för möten i samhället.

– Jag har alltid tänkt att jag ska starta något, jag gillar att träffa folk och här ute finns det ingenting. Jag vill att butiken ska bli en mötesplats, säger hon.

Förutom att anordna egna kurser i mindre grupper kommer gästinstruktörer att lånas in och ambitionen är att verksamheten ska bli större än så.

– Jag kommer att vända mig till äldreboendet och skolan här i Östra Husby, det vore roligt att arbeta tillsammans med dem. Dessutom kommer jag även att arrangera svensexor, möhippor och barnkalas, säger hon.

 

Gör din egen lampskärm

En av många saker som går att göra med inspiration från Pernilla Anderssons butik är att klä om gamla lampskärmar. Lampskärmar går att hitta billigt på loppis och secondhand och efter att ha rivit bort det gamla tyget finns en bra stomme att arbeta med.

– Jag använder tyg från Ikea att dekorera lampskärmen med. Om lampan ska hänga lågt är det bra att täcka stor del av skärmen men om den ska hänga högre upp kan man göra den lite luftigare, säger hon.